Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 14. september 2001 kl 20.55 Niern: Niern: Evigheten og en dag

Magisk gresk filmpoesi

Den aldrende poeten Alexandre (Bruno Ganz) og en liten albansk gutt (Achileas Skevis) begir seg ut på en reise gjennom Hellas - i fortid og nåtid.
Den aldrende poeten Alexandre (Bruno Ganz) og en liten albansk gutt (Achileas Skevis) begir seg ut på en reise gjennom Hellas - i fortid og nåtid.
I "Evigheten og en dag" følger vi dikteren Alexandre gjennom et døgn hvor han reflekterer over sitt liv, kjærligheten og sin karriere. Filmen er fortalt i Théo Angelopoulos' vakre, storslåtte tablåer og ble belønnet med Gullpalmen i Cannes i 1998.

Den kjente poeten Alexandre (Bruno Ganz) forbereder seg til sin siste dag en regnfull søndag i Thessaloniki. Han skal gjøre seg klar for reisen til den andre siden - på å møte døden. Den siste dagen blir en serie opplevelser der drømmer og minner flettes sammen med nåtiden.

Alexandre bor fremdeles i familiens gamle, ærverdige hus ved kysten. Datteren og svigersønnen ønsker å selge det, men for den aldrende poeten rommer huset mange minner. Nå da han snart må forlate det, blir fortiden med ett så levende. Han minnes sin avdøde kone Anna (Isabelle Renauld), og han lar datteren lese et brev moren hadde skrevet til ham like etter fødselen.

Diktsamling
Men Alexandre har ennå en del ting han må få gjort før han kan forlate denne verden. Hans siste prosjekt er å fullføre den siste uferdige diktsamlingen fra en kjent 1900-talls poet. Dette arbeidet legger han til side en stund for å finne et godt hjem til sin trofaste hund.

Sentral i filmen er en liten albansk gutt (Achileas Skevis) som tilfeldigvis kommer i Alexandres vei. Alexandre redder gutten fra å havne i klørne på en gjeng som kidnapper og selger barn til rike grekere som ikke kan adoptere på lovlig vis.

Alexandre bestemmer seg for å sørge for at gutten kommer trygt tilbake til sin bestemor i Albania. Sammen legger de ut på en reise gjennom Hellas - og gjennom den aldrende forfatterens liv.

"Evigheten og en dag tilhører et univers totalt fremmed for underholdningsindustriens dimensjonsløshet. Den som låner Angelopoulos' øye og øre, kan få med seg en opplevelse som strekker seg langt ut over øyeblikket," skrev VG da filmen hadde norsk kinopremiere.

Om regissøren
Théo Angelopoulos, som er født i Athen i 1935, har signert 11 filmer og er etablert som en av de mest innflytelsesrike regissører innen moderne europeisk film. Han har deltatt på en rekke internasjonale festivaler og vunnet mange priser, bl.a. Gullpalmen for "Evigheten og en dag". Hans nest siste film, "Odyssevs blikk", fikk juryens spesialpris Grand Prix i Cannes i 1995. Mange kjenner nok også til "Landskap i tåke" som i 1988 vant Sølvbjørnen for beste regi i Venezia. Filmen fikk også Felix-prisen for beste europeiske film.

Gresk spillefilm fra 1998
Originaltittel: Mia aioniotita ke mia mera
Regi: Theo Angelopoulos
I rollene: Bruno Ganz, Fabrizio Bentivoglio, Isabelle Renauld, Achilleas Skevis m.fl.
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
1. Den aldrende poeten Alexandre (Bruno Ganz) og en liten albansk gutt (Achileas Skevis) begir seg ut på en reise gjennom Hellas - i fortid og nåtid.

2. Alexandre (Bruno Ganz) gjenopplever glimt fra sitt lange liv i filmen "Evigheten og en dag"