Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. mars 2008 kl 22.30 Migrapolis: Hverdagsliv med stoppeklokke

Familier i tidsklemme

Far Vidji, kona og ungene tar seg tid til et besøk fra Migrapolis. (Foto: NRK)
Far Vidji, kona og ungene tar seg tid til et besøk fra Migrapolis. (Foto: NRK)
Vi møter en minoritetsfamilie som er i dobbel tidsklemme på grunn av sin flerkulturelle bakgrunn. Og en siviløkonom som hjelper folk til å kunne bruke den lille tiden de har fornuftig. Migrapolis hilser også på en familie som har valgt å tenke helt nytt for å slippe tidsjaget i hverdagen.

Thanabalasingham Vijayaindra (Vidji) er far til tre barn. Han og kona er i full jobb, samtidig som de er opptatt av å gi barna alt av idrett og kultur. Det krever mye. I ukedagene bruker Vidji ettermiddagene til å kjøre barna rundt på ulike idretts- og musikkaktiviteter.

Helge-"slutt"
Så kommer helgen, og de fleste puster lettet ut og har mulighet til å ta det litt med ro og sove lenge. Men ikke familien Vidji. For de vil at barna får med seg tamilske aktiviteter også. De drar på tamilskolen. Igjen er barna tidlig oppe og drar ut med skolesekken og
musikkinstrumenter. Som tokulturell familie lever de med dobbeltidsklemma, og livet går etter stoppeklokke i helgen også.

Norsk-amerikansk
Lisa er amerikansk, og Even er norsk. De har to barn, Erik på fem og Max på to år. Etter en tid med 70 timers arbeidsuke for begge fant de ut at noe måtte gjøres. Mye jobbing resulterte ofte i mye krangling hjemme, for liten tid til familien, og det gikk på forholdet løs. For å unngå skilsmisse bestemte Lisa seg for å slutte i jobben som butikksjef, og Even kuttet ned på arbeidstiden.

De har nå mye tid til familien, selv om de innrømmer at det på lang sikt kan bli vanskelig med bare en lønn. Derfor håper de at Lisas nye satsing som barnebildefotograf skal tjene inn de ekstra pengene de skulle trenge i framtiden.

Jenke på klemma
Vanja Viken er siviløkonom og har funnet sin nisje i å hjelpe mennesker i tidsnød. Jobben hennes handler stort sett om å finne klærne kundene ønsker seg, og hun vet absolutt hvor man kan finne de små perlene i Oslo.

Det hender av og til at noen travle menn kontakter henne for å få kjøpt gaver til sine kjære. Vanja er enig i at det er et ekkelt tegn på at folk har masse penger, og at det kan virke overflatisk og snobbet. Men hun forstår også menneskene bak oppdragene.

- De investerer i en tjeneste som gir dem mer fritid for familie og venner, og jeg er glad for å hjelpe mennesker som kan spare litt tid på denne måten.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Kontaktperson Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Hjemmeside