Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 28. februar 1999 kl 20.45 Seks ganger sex: Kresne kvinnfolk

Seks ganger sex: Kresne kvinnfolk (ttv)

NRK1 søndag 28. februar kl 20.45
Seks ganger sex: Kresne kvinnfolk

Kvinnene har kontrollen
Hannene kan oppvise rå styrke i nærkamper, men de kontrollerer sjelden det seksuelle spillet. Som vi skal se i kveldens program har hunnene sine metoder for å teste aktuelle hanners egnethet som fedre og forsørgere. Først når de har bestått testen, kan det bli snakk om parring.
Fordi hunnene har investert både tid og krefter i å produsere egg, er de svært nøye med hvem som skal få befrukte dem.
Noen er mer kresne enn andre. Hos for eksempen kongeternene insisterer hunnen på at hannene kommer med gaver i form av mat. Det skal bevise at de er gode jegere og derfor potensielt gode fedre som vil kunne forsørge familien. Men det spørs om ikke den tropiske fuglen manakin tar prisen. Hunnene arrangerer en konkurranse der to og to hanner blir satt til å synge og danse i opptil 1000 timer! Hver hunnfugl kan ha så mange som 40 par hanner til observasjon. Til slutt parrer hun seg med én av dem.
En antilope som lever i Uganda hører også med til de mest kresne innen dyreriket. Hannene samler seg på åpne sletter der de kan vise seg fram for å imponere hunnene. Hunnene bedømmer kvaliteten på hannene ut fra lukten på gressbakken der de står. Hannene avmerker sitt territorium med urin. En kraftig lukt indikerer at det er en populær herre som har hatt flere damer på besøk, noe som indikerer at han er et godt partnervalg.

Farlig signal
Hos bananfluene som holder til rundt Middelhavet, sender hannene ut en duft som skal tiltrekke hunnene. Men uheldigvis er det slik at også en veps har lært å gjenkjenne denne lukten. Og dermed ender mange bananfluer som bytte for sultne vepser.
Hos paradisfuglene satser hannene på utseendet. Og hunnene velger da også de mest fargesprakende hannene å parre seg med.
NRK1 søndag kl 20.45

Bilder (via Scanpix/Data-tv/Internett)
1. Hos paradisfuglen, som her på Papua New Guinea, velger hunnene den flotteste hannen å parre seg med. (Foto: Phil Savoie)

2. Hos denne antilopearten i Uganda går hunnene etter lukten. (Foto: Bruce Davidson/BBC)

3. Bananfluene parrer seg på bladene av sitrusfrukttrær. (Foto: Dr R Nishida/BBC)

Britisk naturserie
Originaltittel: Battle of the Sexes - In the Animal World
Produsert av BBC i samarbeid med NRK
Produsent: Hilary Jeffkins
Norske kommentarer: Hans Chr. Alsvik
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41