Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 21. mai 2001 kl 20.10 Møte med Liv Ullmann

Om livet, karrieren og Ingmar Bergman

Liv Ullmann forteller i et personlig og ærlig intervju til Dorte Fals om sitt liv med Ingmar Bergman, sin karriere og sin film ”Troløs”. Dessuten medvirker filmens kvinnelige hovedrolleinnehaver Lena Endre, som betegnes som et av de største talenter på svensk film- og teaterscene.

”Troløs” er en dialogfilm, skrevet av Ingmar Bergman og regissert av Liv Ullmann. Den handler om kjærligheten mellom mann og kvinne, og sjelden har Bergman vært mer bedrøvet og oppgitt over lystspillet – den sosiale maskeraden – mellom mann og kvinne. Ordene er så presist slipte at de ligner litterære skalpeller.

Innledningen er praktfull. Som en eremitt sitter Bergman, spilt av stedfortrederen Erland Josephson, i huset på Fårö. En viss Marianne dukker opp fra fortiden. Hun vokser sakte fram, mer eller mindre velkommen, og fester seg i minnet.

Denne skapelsesprosessen er gestaltet i form av en dialog mellom kunstneren og kvinnen, spilt av Lena Endre. Slik fortsetter filmen, som en lang samtale mellom analytikeren og den analyserte, lyssatt av tilbakeblikk. Samtidig er det en reise gjennom den ensomme kunstnerens forpinte landskap. Eller en dramatikers kamp med sitt personlige stoff. Hele dette scenariet – en metafor over skapelsesprosessen – er filmens store budskap.

Debuterte som Anne FrankLiv Ullmann debuterte på teaterscenen som Anne Frank i 1957. Samme året filmdebuterte hun i ”Fjols til fjells”. Men det var samarbeidet, og samlivet, med Ingmar Bergman på 60-og 70-tallet som satte fart i karrieren hennes. Filmer som ”Persona” i 1966, ”Vargtimmen” og ”Skammen” i 1968, ”En passion” i 1969 og ”Viskningar och rop” i 1972, ”Ansikte mot ansikte” i 1975 og ”Høstsonaten” i 1978 gjorde henne verdensberømt. Liv Ullmann har også markert seg i Jan Troells filmer ”Utvandrarna” i 1971 og”Nybyggarna” i 1972.

I 1990-årene har hun særlig arbeidet som regissør med filmer som ”Sofie” (1992), ”Kristin Lavransdatter” (1995) og fjernsynsserien ”Enskilda samtal” (1996). Fra 1980 har hun vært engasjert i internasjonalt hjelpearbeid for UNESCO. Liv Ullmann har skrevet to selvbiografiske bøker, ”Forandringen” i 1976 og ”Tidevann” i 1984.


Dansk produksjon
Originaltittel: ”Bogart.special – Liv Ullmann”
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83