Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. oktober 2003 kl 20.25 TV-aksjonen 2003 - Redd Barna!: Skole i helvetes forgård

En skole til barna

Tanya Reyes Lopez (7) drømmer om å kunne gå på skolen. (Foto: Cecilie Rego, NRK)
Tanya Reyes Lopez (7) drømmer om å kunne gå på skolen. (Foto: Cecilie Rego, NRK)
Guatemala lider etter å ha vært herjet av borgerkrig i flere tiår. Et stort problem nå, er mangel på skolegang for barna – som er landets fremtid. Redd Barna driver et spennende prosjekt der ungene kan få undervisning mens de arbeider.

For at familien skal overleve, må barna i Guatemala i stor grad ut og arbeide for å tjene penger. Det betyr at skolegang er utelukket for de fleste. I kveldens dokumentar skal vi få se nærmere på et skoleprosjekt på et stort marked i Guatemala by, der undervisningen er tilpasset barnas arbeidstid og behov.

Målet er at barn, som har sitt daglige arbeid på markedet La Terminal, skal få en mulighet til å bryte ut av den onde sirkelen av fattigdom og analfabetisme. På La Terminal arbeider det 3000 barn. Miljøet er brutalt og trolig det farligste stedet å hoppholde seg i hele Guatemala. Her skjer det ett drap i uka, 40 væpnede ran hver eneste dag, voldtekter, prostitusjon og bortføring av barn.

Rørende skjebner
Vi får møte 9 år gamle Monica som selger gamle klær og sko på La Terminal sammen med bestemoren sin. Foreldrene forlot Monica da hun var liten, men bestemor trådte til og sørger nå for at hun får følge undervisningen på markedsskolen.

Vesle Tanya på 7 år arbeider i familiens restaurant på markedet. Hun får ikke gå på skolen ennå, fordi familien trenger henne som arbeidskraft. Men håpet er at hun får lov en gang i fremtiden. Vi følger Tanya gjennom en arbeidsdag.

Håp i fjellene
Så reiser vi til et av de fattigste strøkene i Guatemala, opp i fjellene til en landsby som heter Santa Barbara. Fattigdom og vold til tross, her finnes håp. Redd Barna støtter en organisasjon som hjelper barn og ungdom med å kvitte seg med krigstrauer og bearbeide psykiske problemer. Her blir vi kjent med den fattige bonden Albertino, som forsørger sin familie på 8 personer for 20 kroner dagen. Drømmen er å bli lærer. Men siden Albertino ikke en gang har penger nok til å ta bussen til skolen, kommer drømmen til å forbli nettopp det, en drøm.

Fakta om årets tv-aksjon
"Tv-aksjonen: Redd Barna!" vil gi skolegang til tusenvis at barn over hele kloden. 130 millioner av verdens barn går ikke på skole. Åtte av ti lever i konfliktområder. To av tre er jenter. Mange barn i fattige land får ikke gå på skole fordi de må jobbe for at familien skal overleve. Andre barn bor for langt unna nærmeste skole, og noen plasser finnes det ikke kvalifiserte lærere. Noen steder får ikke jenter gå på skolen fordi de er jenter.

De innsamlede midlene fra årets TV-aksjon skal gå til skoleprosjekter i blant annet Kambodsja, Nicaragua, Guatemala, Uganda og Etiopia. Litt av pengene vil også bli brukt til et anti-mobbeprosjekt i Norge.

Kunnskap er det mektigste våpenet i kampen mot fattigdom og ufrihet. Ved hjelp av skolegang utløses barns egne ressurser og energi, og de blir i stand til å skape seg en bedre framtid og et verdig liv. Skolegang gir barna og familiene deres en mulighet til å klare seg bedre i en tøff hverdag.

TV-aksjonen 30 år
NRK og Redd Barna står i spissen når Norges nasjonale dugnad arrangeres for 30. gang. Hvert år siden 1974 har NRK arrangert TV-aksjonen sammen med en utvalgt organisasjon og tusenvis av frivillige over hele landet. Siden den første TV-aksjonen har det norske folk gitt nærmere 3 milliarder til ulike gode formål.

Redd Barna hadde sin første TV-aksjon i 1978. Da ledet Titten-Tei og Sjonkel Rolf sendingen, og aksjonen samlet inn 43 millioner kroner. Da Redd Barna fikk TV-aksjonen i 1990, var det Petter Nome og Kristin Aase som var programledere. Aksjonen satte ny innsamlingsrekord med 140 millioner kroner, som ikke ble tangert før i 1995, av Frelsesarmeen.

Målsetningen for årets aksjon er 160 millioner innsamlede kroner og 15 000 nye faddere. Programledere er Håkon Haugsbø og Marianne Furevold.


NRK Fakta
Egenprodusert dokumentar
Produsent: Cecilie Rego, cecilie.rego@nrk.no 23 04 72 27
Fotograf: Finn Jacobsen
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364.