Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 28. februar 1999 kl 20.30 Profil: Alberto Moravia (1907-1990)

Profil: Alberto Moravia (1907-1990) (t)

NRK2 søndag 28. februar kl 20.30
Profil: Alberto Moravia (1907-1990)

Forargelsens forfatter
En av de mest populære etterkrigsforfatterne i Italia, Alberto Moravia, gjorde seg også sterkt gjeldende i italiensk film. Han var nær venn av Pasolini, Rosselini og De Sica, og mange av bøkene hans filmatisert.
I programmet får vi se klipp fra kjente filmer med blant andre Sophia Loren og Marcello Mastroianni, og intervjuer med filmregissørene Bertolucci og Godard.

Oppstandelse
\"Han synes at være gået gennem verden omtent som Dante gennem Inferno, men han er aldrig nået frem til Skærsildberget, og han aner ikke eksistensen av Paradiset\", skrev den danske kritikeren Carl Johan Elmquist om Alberto Moravias forfatterskap.
Fra det første øyeblikk han trådte inn på den litterære arena var han til forargelse. Han debuterte med \"Gli indifferenti\" (De likeglade) i 1929, og vakte stor oppstandelse. En bok med et så desillusjonert syn på mennesket hadde man sjelden sett. Boken handler om fem personer fra den dekadente overklasse og intrigene dem imellom.

Menneskelige svakheter
I bok på bok tok han for seg menneskelige svakheter, mest berømt er \"Romerinnen\" (La Romana) fra 1947 - en skildring av en prostituert kvinne som forteller om seg selv.
Med tiden fikk han en mer forfinet stil, men uten å gi slipp på sitt dystre, objektive og ofte nærmest ufølsomme preg. Hans produksjon er ufattelig stor, og han var i virksomhet som forfatter til de aller siste årene, hele tiden med borgerskapets livslede som hovedmotiv.
I mange år figurerte han på den katolske kirkens index, bøkene hans kunne ikke godtas. Forbudt ble han derimot ikke, tvert om hadde han et meget stort publikum. Han var gift med forfatterinnen Elsa Morante.
NRK2 søndag kl 20.30

Bilde (via Scanpix/Data- tv/internett)
Den italienske forfatteren Alberto Moravia.

Fransk dokumentar
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
Produksjon: Europe Images