Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 26. juni 2003 kl 20.05 Tower i London: Festningen

På innsiden av Tower i London

Vaktstyrken the Yeoman Warders brukes nå også til omvisning. (Foto: Channel 4)
Vaktstyrken the Yeoman Warders brukes nå også til omvisning. (Foto: Channel 4)
Åtte torsdager i sommer vil dokumentar-serien "Tower" ta seerne med på innsiden av en av verdens mest populære turistattraksjoner, Tower i London. Vi får et rikt bilde både av dagliglivet innenfor festningen og dens fargerike historie.

Det er første gang et tv-team har fått lov til å slippe til, og gjennom møtet med mennesker som jobber i Tower i dag, får vi innblikk i noen av hemmelighetene som skjuler seg i festningens nesten 1000 år gamle historie.

Dyster fortid
Tower ble beordret bygget av Vilhelm Erobreren i 1066. Han brukte det som et fort for å beskytte London, men Tower har også fungert som slott, fengsel og skattkammer. Henrik VIII fikk to av sine koner halshugget her.

Også borgens nyere historie er dyster. Både under første og andre verdenskrig ble spioner henrettet her og krigsfanger satt i fangenskap.

Første episode
Kveldens episode ser på hvordan festningen ble bygget og hvorfor det innviklede sikkerhetsritualet må starte hver kveld presis klokken 21.53.35...

Edward den første, "Skottenes hammer" som han ble kalt, var en mesterlig slottsbygger, og Tower er på mange måter hans livsverk innen byggekunsten. Det er bygget for å motstå ethvert angrep, og gjennom århundrene er det blitt angrepet fra luften, vannet og fra land. Likevel står det like støtt i dag som for nærmere tusen år siden.


Innkjøpt britisk dokumentarserie
Produsert av Lion Television for Channel 4
Pressekontakt: Frøydis Haug, 23 04 99 18/98 48 02 78