Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. desember 2005 kl 19.55 Store norske: Kong Olav

Folkekongen


- Kong Olav var en beskjeden majestet med en god moral, sier Toppen Bech. NRK-journalisten er egentlig republikaner, men synes uansett at kong Olav bør bli kåret til "Århundrets nordmann".

-Kongens historie er Norges historie, mener Toppen Bech. I kveldens program får vi et kjært gjensyn med kong Olav, fra han som ung mann gradvis overtok sin fars plikter til hans død i 1991. Vi får se og høre opptak av kongen som alle hadde et forhold til, og som regjerte landet i over 30 år. Kong Olav var levende interessert i alle sider ved norsk samfunnsliv og blir husket som en varm og verdig konge.

Alexander Edward Christian Fredrik ble født i England i 1903. Da hans far ble valgt til norsk konge i 1905, ble han kronprins og fikk navnet Olav. 52 år etter ble han selv Norges konge.
Kong Olav gikk krigsskolen og studerte statsvitenskap, historie og økonomi i England, før han gjorde militær karriere i Norge. Han var blant annet forsvarssjef under 2. verdenskrig.
I tillegg var han et friluftsmenneske, og like glad i vintersport som seiling.

I programmet tar stuntreporter Linda Eide kong Olavs berømte anorakk nærmere i øyesyn, og hun møter også Berit Okkenhaug, kvinnen som satt ved siden av kongen på den mye omtalte trikketuren i 1973.

- Ingen har samlet landet og fått oss til å føle oss som ett folk det siste hundre år som kong Olav, mener forkjemper Toppen Bech.

Om serien
10 norske storheter konkurrerer om å bli århundrets nordmann. Felles for dem alle er at de har levd mellom 1905 og 2005.

Hver kandidat har sin egen "forkjemper" som taler deres sak, men det er opp til seerne å stemme frem en vinner. Vinneren blir kåret på direkten 17. desember.

Forkjemperen fungerer som en slags programleder, men vedkommende tar samtidig stilling til og argumenterer for sin kandidat. I programmene lærer vi å kjenne de ti kandidatene på en ny måte, sett gjennom forkjemperens øyne.

Linda Eide er fast stuntreporter og gir samtidig et nyansert bilde av kandidatene. I hvert program har hun to innslag der hun belyser ulike sider ved de nominertes personlighet – på en litt annerledes måte.

For å stemme på de ulike kandidatene til Store norske har du tre valg:
telefon: 82947010 (pris 2,27)
SMS: sn til 1905 pris: 2, 27 pr. melding
Internett: www.nrk.no/storenorske

Egenprodusert dokumentarserie (2005)
Prosjektleder: Rune Møklebust: 97585849
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,

LENKER
  • Les mer: