Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 13. februar 2006 kl 21.25 Niern: Strange Days

Dataclips på avveie

Handlingen finner sted i Los Angeles i desember 1999. Den tidligere politimannen Lenny Nero er blitt en simpel svindler. Han selger "clips", hjerneimpulser som er tatt opp på en liten disk som kan avspilles som minner, og oppleves med alle sanser akkurat slik de opprinnelig ble opplevd.

Lenny (Ralph Fiennes) beskriver det slik: "Dette er ekte liv, rent og uredigert, rett fra hjernebarken". Han skaffer både "clips" og disketter til dette nye og ulovlige underholdningssystemet, men selv om sex og vold er de mest populære temaene, nekter Lenny å skaffe "blackjack", slang for "snuff clips" (opptak av virkelige mord).

Lenny har kjærlighetssorg etter bruddet med kjæresten, punkesangeren Faith Justin (Juliette Lewis), og tilbringer mye tid med "clips" han tok opp mens de var sammen.. Faith er nå sammen med Philo Grant (Michael Wincott), som en gang var manager for Jeriko One (Glenn Plummer), en hip hop-musiker og politisk aktivist som nå er myrdet.

Når et "clip" dukker opp som viser at Jeriko ble myrdet av Los Angeles-politiet, er Lenny i livsfare. Han trues med døden fra begge sider av loven.

Om filmen
Regissøren Kathryn Bigelow tar i bruk en helt spesiell kameraføring i denne futuristiske thrilleren. I åpningen blir seeren tatt med i en bil, inn i en bygning, opp trappene, over taket og over kanten i ett eneste bilde – uten et kutt. Jaktscenene gjennom menneskemengden i New York på nyttårsfeiringen av et nytt årtusen er også verdt å merke seg.

Kathryn Bigelow fikk et rykte som visuell stylist allerede med kultfilmen "Near Dark" i 1987 og "Blue Steel" fra 1990. Flere anmeldere mener at hun med "Strange Days" har overgått seg selv.

Amerikansk science fiction (1995)
Originaltittel: "Strange Days"
Med: Ralph Fiennes, Angela Bassett, Juliette Lewis, Tom Sizemore, Michael Wincott
Regi: Kathryn Bigelow
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78