Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 19. september 2004 kl 20.45 Dyre vaner: Fremkomstmidler

Vulgær eller vidunderlig?

På kjøretøyet skal storfolk kjennes: Torkjell Berulfsen er programleder for Dyre vaner, der første program handler om fremkomstmidler. (Foto: NRK)
På kjøretøyet skal storfolk kjennes: Torkjell Berulfsen er programleder for Dyre vaner, der første program handler om fremkomstmidler. (Foto: NRK)
Legg champagnen til kjøling og sett chaise lounge'n i posisjon, det er tid for å gasse seg i andre menneskers utskeielser. Torkjell Berulfsen reiste verden rundt på jakt etter menneskers forfengelighet og eksesser. Han har returnert med kofferten full av forbløffende fortellinger og anekdoter, som blir presentert i seks programmer utover høsten.

Det finnes nesten ingen grenser for hva mennesker er villig til å gjøre for å bli penest, lukte best, kjøre raskest eller spise mest mulig eksklusivt – kort sagt imponere andre og seg selv. Gjennom historien har både konge og menigmann strukket seg til det ytterste for å bruse med fjøra innen forskjellige felter.

Forfengelighet og markering koster, ikke bare i rene penger, men også på det menneskelige plan. En imponerende fasade er det som teller. I løpet av programmene ser vi på hva folk har unnet seg innen skjønnhet, moter, gastronomi, transport, arkitektur og diamanter.

Forfengelig, eksentrisk eller gal?
Det er enkeltpersoner og deres sære påfunn eller geniale ideer som står i sentrum. Noen av dem var bare forfengelige, som Marilyn Monroe. Hun elsket parfymen Chanel 5. og gjorde den verdensberømt. Andre var eksentriske, som mediemilliardæren William Randolph Hearst, som filmen Citizen Kane er bygget på. Atter andre var sprøyte gale, som Ludwig 2. av Bayern. Han stolte ikke på andre enn hesten sin, som han forøvrig hadde flere intime middager med i sin kunstige dryppsteinsgrotte til toner av Wagner.

Fra Rolls Royce til rakett
I første program skal det handle om fremkostmidler. Rolls Royce er en flott og luksuriøs bil, men man trenger ikke nødvendigvis kjøpe den for å ha noe imponerende å kjøre rundt i.

Den franske visesangeren Serge Gainsbourg hadde ikke førerkort, og han kunne ikke kjøre bil. Til gjengjeld var han uovertruffen til å røyke. Hva var vel mer naturlig enn å benytte noen av de flerfoldige millionene han tjente på å kjøpe seg en Rolls Royce, som han brukte som askebeger?

Eller man kan gjøre som rubel-rike russere og innta champagnen på et bokstavelig talt høytsvevende sted – i verdensrommet. Prislappen på 20 millioner dollar er ingen hindring.

Torkjell Berulfsen presenterer flere historiske og nåtidige eksempler på det man absolutt må kunne kalle dyre vaner.


Egenprodusert dokumentarprogram fra NRK Kultur (2004)
Programleder: Torkjell Berulfsen
Prosjektleder: Siw Winther, 93 08 53 22
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 98 41/92 01 55 79,