Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. januar 2002 kl 19.30 Puls

Mer kunnskap, bedre hjelp

Det har tidligere vært antatt at ca. 1% av befolkningen i Norge er manisk depressive. Det viser seg imidlertid at å diagnostisere denne formen for lidelse er svært sammensatt. Nå vet vi at opptil 5-7% av befolkningen har såkalte bipolare lidelser.

Bipolare lidelser omfatter et bredt spekter av personlighetssvingninger, depresjon og angst. Feil diagnose kan gi feil behandling, og mange oppsøker ikke engang hjelp fordi de ikke kan identifisere sine egne symptomer.

De siste årene har kunnskapen heldigvis økt, og det er nå lettere å forstå mer – både for enkeltmennesker i forhold til når de skal søke hjelp, og for den som skal stille en diagnose. I Puls i kveld kan du møte Lillian Solesnes, som i 35 år var uføretrygdet med angst og depresjon. I fjor fikk hun stilt en ny diagnose og forandret behandling. I dag er hun i full jobb og har fått et nytt liv.

Professor i psykiatri Frode Holsten, forteller oss mer om utviklingen innenfor dette området.

Tid for andre
Nordea er en bedrift som har funnet en alternativ måte å bidra til samfunnet på, som gagner både bedriften selv, de ansatte og våre medmennesker. I tre timer i måneden får de ansatte fri fra jobb for å gjøre frivillig arbeid. Dette innebærer blant annet å oppsøke ensomme mennesker for å slå av en prat og gi litt varme. Banksjefen i Nordea får fornøyde medarbeidere som trives med å gi og få påfyll, som de tar med seg som en inspirasjon på arbeidsplassen. Nå vil de gi stafettpinnen videre!

Førstehjelp i humor
De transplanterer røde klovneneser, sjekker latterrefleksen din og viser deg gjerne humoridefangeren sin. Ved Bærum sykehus går personalet nye veier for å bedre helsa og øke trivselen blant pasienter og kolleger. Det gir resultater. Bærum er det eneste sykehuset i hele landet som kan skryte av å ha en egen humoristisk poliklinikk.

Egenprodusert helsemagasin
Programleder: Vera Kvaal
Prosjektleder: Marie Sjo
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841