Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. mars 2010 kl 19.45 Ut i naturen: Magasin

Naturopplevelser på Ylvingen

Terje (Roland) Skonseng Neudeer og programleder Ingrid L. Oderbakk har fått storfisk på line. (Foto: NRK)
Terje (Roland) Skonseng Neudeer og programleder Ingrid L. Oderbakk har fått storfisk på line. (Foto: NRK)
Ut i naturen tar deg med bak kulissene til den populære dramaserien "Himmelblå" som foregår på Ylvingen på Helgelandskysten. Ylvingen og de andre Vega-øyene har et rikt dyreliv og byr på flotte naturopplevelser både vinter og sommer.

Skuespiller Terje Skonseng Naudeer kunne verken sløye fisk eller føre båt da han fikk rollen som "Roland" i Himmelblå. Men i sjarken til fisker Thor Olsen lærte Terje det han trengte for å mestre rollen. Vi blir med Terje og Thor ut for å sette line, og skuespilleren blir satt på prøve: Husker han fremdeles det han har lært?

Dun til sommergjestene
En liten båttur fra Ylvingen ligger Hysvær. Her hekker ærfuglen hver sommer, og i generasjoner har dunsanking vært en viktig inntektskilde for folk i øyværet. Samboerparet Øystein Ludvigsen og Snefrid Jakobsen fører tradisjonen videre, og er blant fuglevokterne som bruker hele våren og sommeren til å lage reir og passe på ærfuglen. Reporter Kjell Fuglehaug blir med når Øystein og Snefrid gjør ærfuglhusene klare til innflytting.

Overvåket elg
De første elgene kom svømmende til øyværet i 1985, og her trives de. For forskerne ble dette en unik anledning til å studere en elgbestand med liten utskiftning, og siden 1992 har hver eneste elg på Vega blitt merket. Sammen med NINA-forsker Erling Solberg drar vi ut for å spore opp radiomerket elg, og får oppleve noen av de flotte elgoksene på nært hold.

Tareskogen
Under vann skal reporter Hanne Cecilia Aas lete etter tareskogen. Langs store deler av kysten er den borte, men utenfor Vega har den vokst frem igjen.


Egenproduksjon, 2010.
Programleder: Ingrid L. Olderbakk
Produksjonsleder: Bjørg Langeland, mobil 93496759,
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900