Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 5. februar 2006 kl 21.10 Hovedscenen: Fredskonsert fra Ramallah

Barenboims fredsorkester

Daniel Barenboim dirigerer The West-Eastern Divan Orchestra i
Daniel Barenboim dirigerer The West-Eastern Divan Orchestra i "Hovedscenen". (Foto: EuroArts)
Fra kulturhuset i Ramallah kan vi oppleve en konsert med The West-Eastern Divan Orchestra, ledet av Daniel Barenboim. Han var også med å grunnlegge dette ungdomsorkestret, et spleiselag av jødiske og arabiske musikere.

På arabisk er ordet "divan" langt mer aktivt ladet enn på de europeiske språkene, og betyr noe i retning av "møtested". Så er da også The West-Eastern Divan Orchestra et ungdommelig treffpunkt mellom øst og vest.

Sensasjon
Tanken er at orkestret – gjennom samarbeid, utøvelse og påvirkning – skal bidra til en dialog mellom Midtøstens kulturer. Den palestinske byen Ramallah ligger på Vestbredden like nord for Jerusalem, og her holdt orkestret for første gang en konsert på palestinsk jord i fjor.

The West-Eastern Divan Orchestra kom sammen første gang i Weimar for seks år siden, og det var en sensasjon da det for i fjor for første gang kunne turnere i Midtøsten.
Orkestermedlemmene består av unge, talentfulle musikere fra Israel, Egypt, Libanon, Jordan, Tunis og Spania. Orkestret refererer med andre ord til tre kulturer – den muslimske, den jødiske og den kristne.

Visjon og målsetning
"Vi ser fram til å kunne turnere i hele West-East Divan Orchestras område, nemlig i Israel, de palestinske territoriene, Libanon, Syria, Jordan og Egypt," uttalte Daniel Barenboim i forbindelse med konserten.

"Ikke før dette målet er oppfylt, kan orkestret sies å være fullbefarent."

Barenboim leder orkestret i Beethovens femte symfoni. Mozarts sjelden spilte Sinfonia Concertante blir også å høre.

Israelsk musikkprogram (2005)
Originaltittel: The West-Eastern Divan Orchestra and Daniel Barenboim live from Ramallah
Produsert av: EuroArts
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57