Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 24. oktober 2002 kl 21.30 Den serbiske dansken

Journalist i dødelig spill

Caroline (Lotte Andersen).
Caroline (Lotte Andersen).
En dødsdømt iransk forfatter blir invitert til København av en stor dansk avis. Den unge kulturredaktøren Caroline får i oppdrag å stå for arrangementet. Trusselen fra en topptrent serbisk leiemorder og et grumsete politisk spill setter henne på sitt livs prøve.

Den danske politiske thrilleren som starter i torsdagskrimmen i kveld, er basert på en roman av Leif Davidsen og ble meget godt mottatt i hjemlandet både av anmelderne og tv-seerne. ”Den serbiske dansken” ble dessuten kåret til beste dramaserie under Prix Italia 2001 og mottok Publikumsprisen for beste program ved tv-festivalen i Reims i Frankrike i mars i år.

Ærefullt oppdrag
Handlingen i ”Den serbiske dansken” begynner en varm sommerdag i København. Den anerkjente kulturjournalisten Caroline Holmberg (Lotte Andersen) skal av sted på en tiltrengt ferie sammen med sin mann, psykologen Johan (Philip Zandén). Da ringer sjefen hennes med et prestisjeoppdrag som hun ikke kan si nei til.

Avisen vil invitere den kvinnelige iranske forfatteren Sara Santanda (Nasrin Pakkho) på et halvoffisielt besøk i København, til tross for det nettopp er avsagt en fatwa-dødsdom over henne. Caroline, som er en stor beundrer av Santanda, blir bedt om å ta seg av arrangementet.

Politisk spill
Under forberedelsene kommer Caroline i kontakt sikkerhetspolitiet og den ambisiøse og uortodokse agenten Per Toftlund (Troels Lyby).

Når det blir kjent at en topptrent serbisk leiemorder (Dejan Cukic) har fått i oppdrag å likvidere Santanda, står Caroline overfor et vanskelig dilemma. Skal hun gi etter for truslene og avlyse besøket, eller skal hun gjennomføre det i tråd med agent Toftlunds anbefalinger?

Det blir et valg mellom prinsipper og menneskelige hensyn, og Carolines idealisme skal vise seg å bli alt annet enn lettkjøpt. For etter hvert viser det seg at besøket inngår som en brikke i et innenrikspolitisk spill, der jakten på stemmer og ikke minst økte bevilgninger til ordensmakten er blant motivene.

Dansk politisk thriller i tre deler
Produksjon: DR TV i samarbeid med Thura Film (2001)
Manus: Thomas Borgström og Jacob Grønlykke etter Leif Davidsens roman
Regi: Jacob Grønlykke
I rollene: Lotte Andersen, Troels Lyby, Dejan Cukic, Philip Zandén, Nasrin Pahhko, Soljbjørn Højfeldt, Peter Gantzler, Jesper Christensen m.fl.
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99