Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 20. oktober 2001 kl 19.55 Nr 13: Hjerterom

Gjensyn med Grünerløkka-gjengen

Gjengen i
Gjengen i "Nr. 13"
Komiserien ”Nr. 13” var en av NRKs seermagneter i høstsesongene 1998 og 1999, med en gjennomsnittlig seerandel på rundt femti prosent. I fjor ble serien tildelt Gullruten for beste situasjonskomedie/såpe. Nå er det laget ti nye episoder om livet i bakgården på Oslos østkant.

Denne sesongen skal vi stifte bekjentskap med en ny skikkelse: Rashids forlovede Lillian, spilt av Brit Elisabeth Haagensli. Ellers møter vi igjen alle de kjente beboerne - ekteparet Skau (Aud Schønemann og Helge Reiss), dagdriveren Roger (Geir Kvarme) og hans 10-årige sønn Tobias (Tobias Fosheim Wienskol), den pliktoppfyllende vaktmesteren Rashid (Behruz Arshi) og den søkende nordlendingen Unn-Berit (Marit A. Andreassen).

Suksess-duo
”Nr. 13” bygger på Andreas Markussons lekne folkekomedie ”17. mai”, som var en stor publikums- og kritikersuksess på Oslo Nye Teater i 1997. Tv-serien er utviklet av Markusson i samarbeid med regissør Bo Hermansson, et tospann som ikke minst er kjent for seerfavoritten ”Fredrikssons fabrikk”.

Denne gangen har de to fått hjelp av flere personer både på forfatter- og regisiden. Berit Nesheim har regissert fire episoder og Hermansson de seks øvrige. Andreas Markusson har fortsatt hovedansvaret på manussiden og har selv skrevet seks episoder, mens to er skrevet av Siv Rajendram, en av Terje Solli og en av Kjetil Indregard.

Innspilling uten publikum
I motsetning til de to tidligere sesongene er høstens serie spilt inn uten publikum til stede i studio.

– Det har gitt oss tid og større mulighet til å utvikle og fordype oss i karakterene og konfliktene, sier regissør Bo Hermansson. – Serien er blitt mindre grovkornet og kraftig i uttrykket, og vi har beveget bort fra tradisjonell ”sit-com” og mer i retning mot ”comedy-drama”. Og framfor alt har vi unnlatt å legge på latter etterpå. Historiene og skikkelsene lever av egen kraft, og jeg har inntrykk av at seerne er gått lei av lattermaskiner, sier Hermansson.

Episode 1: Hjerterom
Livet i bygården Nr. 13 går sin vante gang, men for Rashid er det store forandringer i vente. Hans forlovede Lillian skal nemlig flytte til Oslo og har fått jobb på renseriet til ekteparet Skau. Et skår i gleden er imidlertid at Rashids familie i Pakistan har besluttet å sende en slektning som skal passe på at det forelskede paret holder seg i skinnet til de er lovformelig gift. Dermed må Rashid og Lillian inntil videre skrinlegge planene om å flytte sammen.

Her er det at Roger trår til som en reddende engel og tilbyr Lillian å flytte inn til ham. Men det skal vise seg at han stiller meget spesielle betingelser for denne ”vennetjenesten”…


Egenproduksjon fra NRK Drama
I hovedrollene: Geir Kvarme, Aud Schønemann, Helge Reiss, Behruz Arshi, Marit Andreassen og Brit Elisabeth Haagensli
Regi: Bo Hermansson
Manus: Andreas Markusson
Prosjektleder Anne Birte Brunvold Tørstad
Pressekontakt: Helene Amlie, tlf. 23 04 77 51

Bilder
1. Gjengen i ”Nr. 13” (f.v.): Lillian (Brit Elisabeth Haagensli), Rashid (Behruz Arshi), fru Skau (Aud Schønemann), herr Skau (Helge Reiss), Tobias (Tobias Fosheim Wienskol), Roger (Geir Kvarme) og Unn-Berit (Marit A. Andreassen) (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

2. Vaktmester Rashid (Behruz Arshi) og Lillian (Brit Elisabeth Haagensli) er forlovet og vil flytte sammen. Men familien i Pakistan stikker kjepper i hjulene. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

3. Herr og fru Skau (Helge Reiss og Aud Schønemann) har drevet renseriet i nummer 13 i en mannsalder. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

4. Aud Schønemann og Geir Kvarme er tilbake i suksesserien ”Nr. 13”. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

5. Revystjernen Brit Elisabeth Haagensli er nykommer i ”Nr. 13” i rollen som Rashids forlovede Lillian. (NRK-foto: Ole Kaland)

6. Gårdens vaktmester Rashid (Behruz Arshi) står på hodet for alle fra morgen til kveld. Nå får han et uventet problem og må be Roger om hjelp. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

7. Unn-Berit (Marit A. Andreassen) er stadig på jakt etter meningen med livet og har sterke oppfatninger om alt som skjer i gården. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)