Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 23. august 2009 kl 22.40 Dokusommer: Ballerina

Beinhard ballettskole

Åtte års beinhard trening skal til for å oppnå status og berømmelse. (Foto: Faction Film)
Åtte års beinhard trening skal til for å oppnå status og berømmelse. (Foto: Faction Film)
Russisk ballett er eksepsjonell. Det folkelige engasjementet for denne kunstformen er større enn ellers i verden, og danserne er større perfeksjonister enn noe annet sted. Kveldens film handler om prisen unge mennesker betaler for at balletten skal opprettholde sin posisjon i russisk kultur.

Oksana går på ballettskole i byen Perm, langt øst i Russland. I likhet med de andre barna ved skolen, ser hun hjem til sine foreldre bare to ganger i året. Livet dreier seg om én ting, dans.

Av de 500 som kommer til audition hvert år blir 30 antatt. Barna begynner på skolen i 8-9-årsalderen. Så følger de undervisningen i 8 år, alt handler om å lære skjønnhet uttrykt med bevegelser.

Sjalusi og beinhard konkurranse
Oksana er skolens hakkekylling. Hun er talentfull, men noen av jentene har lagt henne for hat. Hun blir holdt utenfor og er mye alene. Hun skriver brev til sin mor om at hun ikke orker lenger. Hun har lyst å ta sitt eget liv.

Men moren svarer med å oppmuntre henne til å fortsette. Oksana er nemlig morens eneste håp om en bedre tilværelse, og hun har satset alt på ett kort: Oksanas talent. For at Oksana skulle kunne gjøre karriere som ballettdanser begynte moren å strekke henne fra hun var tre uker gammel slik at hun skulle få en lang og tynn kropp - egnet for ballet. Hun lyktes med det. Nå må Oksana fullføre morens plan.

Radmager
Oksana danser for livet. Hun presser seg til det ytterste for å bli en av dem som skal lykkes i å få en framtid med skjønnhet. Hun er 168 cm høy og veier 38 kilo. Legen ber henne spise mer, men hun er redd for å legge på seg.

Oksana vakler mellom håp og fortvilelse. Hun ønsker å gi opp, men hun samler seg hver morgen etter netter med gråt. Hun skal oppfylle morens drøm. Filmen følger Oksana til hun er ferdig på skolen. Vil hun lykkes?

Sendt tidligere.

Innkjøpt kulturdokumentar
Produsent: Faction Film
Produsent: Dag Hoel
Regissør: David Kinsella
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900