Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 29. oktober 2007 kl 19.55 Faktor: Ella fiskerjente

Fiskerjenta mot strømmen

Ella med sine foreldre Christina og Henry Mathisen (Foto: Stine Sand Eira, Polarfilm)
Ella med sine foreldre Christina og Henry Mathisen (Foto: Stine Sand Eira, Polarfilm)
- Det er for mange gamle gubber i fiskerinæringa, synes Ella Mathisen (22). Mens ungdommen flytter fra fiskeværene langs Finnmarkskysten, går hun sine egne veier. Ella drømmer om å leve som sjarkfisker, og bo i lille, fraflytingstruede Snefjord i Vest-Finnmark.

Ella Mathisen hadde ennå ikke lært å gå da pappa Henry Mathisen (73) tok henne om bord i sjarken for første gang. Der krøp hun rundt mens faren fisket. – De andre fiskerne sperret øynene opp, og ropte at jeg ikke måtte ta ungen med om bord. Men det gikk helt fint. Hun har mye å lære, men jeg tror det vil gå bra med henne, sier Henry. Ella har nemlig valgt å satse på fiskeryrket, mot alle odds.

Få jenter
Få unge vil bli fiskere, og nesten ingen jenter. De fleste flytter fra småstedene langs Finnmarkskysten og kommer ikke tilbake. I Ellas hjembygd bor det nesten bare gamle mennesker, og hun har ingen jevnaldrende i nærheten. Men Ella er ikke redd, hun trives i bygda si og vil bo der. – De gamle fiskerne sier at det ikke er noen framtid i fiskeryrket, og at vi unge bør satse på noe annet. Jeg tror de tar feil. Jeg er sikker på at det er liv laga her i utkantstrøkene, sier Ella.

Arbeidsjern med humør
I dokumentaren får vi møte ei tøff og sprudlende jente om bord i sjarken, og som mannskap på en ringnotbåt. Ella stortrives som fisker, og har nå overtatt sjarken etter faren. Men det er ikke lett å overleve som sjarkfisker, og ikke alle synes hun har tatt et fornuftig valg. Det er et mannsdominert og tøft yrke, med usikker inntekt og et til dels ensomt liv.

Blant de mannlige fiskerne er Ella kjent for å være et arbeidsjern og en humørspreder. Men er det nok? Vil Ella kunne leve som fisker og bo i sitt kjære Snefjord i framtida? Det blir et møte med ei ung og uredd jente som har tatt et uvanlig valg i livet, men som står for det og ikke lar seg diktere av noen.

Norsk dokumentar (2007)
Regi: Stine Sand Eira, tlf: 92 64 90 34
Produsent: Polarfilm og TV AS
Posjektleder NRK: Oddbjørn Rosnes, tlf: 47 81 54 58 oddbjoern.rosnes@nrk.no
Kontaktperson:Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no