Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 3. oktober 2006 kl 22.30 Bokprogrammet

Hva skjer i Nord-Norge?

Programleder Hans Olav Brenner. (Foto: Nils Vik)
Programleder Hans Olav Brenner. (Foto: Nils Vik)
"Hva skjer i Nord-Norge?" er tittelen på en førti år gammel bok av Ottar Brox. Nå har Morten M. Strøksnes fulgt opp og skrevet en samling tekster om en fysisk og mental reise gjennom Europas ytterste utkant.

Programleder Hans Olav Brenner møtte de to nordlendingene utenfor Stortinget for å få svar på nettopp hva som skjer i Nord-Norge, og for å spørre folk på gata om hva som er bra og hva som er dårlig med denne landsdelen.

Samfunnsforskeren Ottar Brox sin bok var en studie i norsk utkantpolitikk, og fungerte som en brannfakkel i debatten rundt den regionale utviklingen på 60-tallet. Journalist, idéhistoriker og forfatter Morten M. Strøknes har brukt samme tittel på sin bok.

Brutal oppvekst på bygda
Fra Stortinget reiser Hans Olav Brenner til Borkenes i Troms, som er hjembygda til debutanten Heine T. Bakkeid. Han har skrevet boka "Uten puls", og vi møter ham i et vakkert nord-norsk landskap som står i sterk kontrast til hans skildring av et dystert og brutalt ungdomsmiljø der dop, selvmord og heavy metal står sentralt. Er det slik det er å vokse opp på bygda?

Stillhet på Senja
Verken Brox, Strøksnes eller Bakkeid bor i Nord-Norge lenger. Det gjør derimot filmskaperen og forfatteren Ivar Enoksen, som tar oss med til Senja. Her får vi se utsikten fra arbeidsværelset hans, lytte til stillheten og et innblikk i en viktig del av krigshistorien gjennom boka hans "Tusen glemte menn". Den forteller om de tusen sivile som hjalp til med transport av soldater og materiell, og som var avgjørende for de alliertes kamp i Nord-Norge i 1940.

Om serien
Bokprogrammet er NRKs litteraturserie. Gjennom åtte programmer i høst møter programleder Hans Olav Brenner forfattere i både inn- og utland.

Hver uke forteller også en person om en bok som har forandret hans eller hennes liv.

Egenprodusert litteraturmagasin fra NRK Kultur (2006)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer