Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 26. oktober 1999 kl 20.35 Den kalde krigen: Berlinmuren 1958-1963

Den kalde krigen: Berlinmuren 1958-1963

NRK2 tirsdag 26.oktober kl 20.35
Den kalde krigen: (9:24) Berlinmuren 1958-1963

Den forhatte muren

13. august 1961 våknet folk i Berlin med et sjokk: Byen var i løpet av natten blitt delt i to av et milelangt piggtrådgjerde. Berlins befolkning var i etterkrigstiden blitt vant til litt av hvert, men dette...?
Det skulle imidlertid snart bli verre - mye verre! Det tok nemlig bare nye tre dager før piggtråden var erstattet med mur. En kraftig fengselsmur som i mange år skulle stå som symbolet på den kalde krigens umenneskelighet.
Hvorfor hadde den østtyske ledelsen funnet det nødvendig å reise et så heslig byggverk?
Walter Ulbricht og hans politiske medarbeidere hadde lenge ergret seg over Vest-Berlins overdådige materielle vekst. Der hvor den politiske ensrettingen i øst hadde ført til økonomisk kaos og stillstand i velferden, der så man i vest at folk flest fikk del i det industrielle overflodssamfunn.
Fra øst til vest gikk en raskt økende strøm av unge akademikere og andre ressurspersoner. Propagandaen i øst greide ikke å hindre denne hjerneflukten, og dermed ble det besluttet å isolere de to bydelene fra hverandre.

Om serien
Det er Turner Original Production i samarbeid med CNN og Jeremy Isaacs Production som står for den store samtidshistoriske serien. Jeremy Isaacs er for øvrig samme mann som på 70- tallet laget tv-suksessen En verden i krig. Opptak er gjort over store deler av verden.
Fra begge sider av Jernteppet er det gjort en lang rekke intervjuer med topp-politikere, militære sjefer og etterretningsfolk. Dessuten kommer også alminnelige mennesker til orde for å fortelle hvordan de opplevde disse årenes permanente krigstrussel.

NRK2 torsdag kl 20.35

Amerikansk dokumentarserie i 24 deler
Producer: Jeremy Isaacs, CNN, Turner
Originaltittel: Cold War
Pressekontakt: Anne-Marie Astad tlf. 23 04 98 41