Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 26. oktober 2002 kl 20.10 Stanley Kubrick - Et liv i bilder

Mesterregissøren Stanley Kubrick

Stanley Kubrick under innspillingen av
Stanley Kubrick under innspillingen av "Full Metal Jacket".
- En praktfull dokumentar om Stanley Kubrick, laget av Jan Harlan, hans svoger og produsent på hans siste filmer, mener Pål Bang-Hansen. Dokumentaren sendes i tre deler på NRK2, den andre torsdag 31. oktober, den tredje fredag 1. november. I tillegg vises filmene ”Full Metal Jacket”, ”Eyes Wide Shut” og ”Lolita” 3., 4. og 5. november.

Dokumentaren om Stanley Kubrick er en skikkelig godbit for alle som er glad i film som kunstnerisk uttrykksmiddel. Når vi ellers ser dokumentarer om mennesker foran og bak kamera, skjemmes de ofte av at programskaperne ikke fikk adgang til å vise spillefilmklipp. Her finnes imidlertid mengder av klipp fra hvert eneste Kubrick-opus. Alle stiller nemlig opp for Kubrick; produsenter, regissører, fotografer og skuespillere. Woody Allen, Jack Nicholson, Tom Cruise og Sydney Pollack, for å nevne noen.

Kronlogisk
Stanley Kubrick døde i 1999, 70 år gammel. Dokumentaren begynner med Kubricks karriere som 16 år gammel fotograf i bladet ”Look”, og går kronologisk gjennom alle filmene med kommentarer fra dem som var med på skapelsesprosessen.

Gjennom 40 år laget han 13 spillefilmer, mange av dem regnes som klassikere: ”Spartacus”, ”Dr. Strangelove”, ”2001: En romodyssé”, ”A Clockwork Orange” og ”Ondskapens hotell”. Han forlot registolen for godt med ”Eyes Wide Shut” i 1999.

Dokumentaren varer i to timer og tjueto minutter.

Amerikansk dokumentar
Originaltittel: ”Stanley Kubrick: A Life in Pictures”
Regi Jan Harlan
Pressekontakt , tlf: 23 04 74 83 ()