Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 12. mars 2012 kl 19.45 En sterk historie: Hans Wilhelm Steinfeld i Thailand

Reddet livet


NRK-journalist Hans-Wilhelm Steinfeld og familien var på ferie i Khao Lak i Thailand da tsunamien rammet Sørøst-Asia 2. juledag 2004. Sammen med kona reiser han i dette programmet tilbake for et nytt møte med stedet der familien ved et mirakel reddet livet.

Khao Lak i Phuket var blant stedene i Thailand som ble hardest rammet av den enorme flodbølgen. Mennesker og boliger og infrastruktur ble på et blunk fullstendig utradert.

Panikk
Ingen hadde verken fått, eller gitt, noe varsel om at et slikt undersjøisk jordskjelv kunne skape en slik bølge. Så da bølgen traff, oppsto absolutt full panikk i kombinasjon med total lammelse og mistro. Ingen skjønte hva som skjedde da vannet i strandkanten ble sugd ut for å bli en del av den gigantiske bølgen som kort etter veltet inn over de samme strendene der folk lå i sola og der barn plukket skjell. Sprellende smådyr lå igjen i strandområdet etter at vannet var blitt trukket bort fra stranden.

Til sammen ble 2500 hjem og 98 hoteller ødelagt, 5400 thaier og 84 nordmenn omkom. Totalt døde 345 000 mennesker i Sørøst-Asia der flodbølgen traff land.

Tilbake
Åtte år senere er området langt på vei gjenoppbygget og turister og ferieliv er som det var før tsunamien traff.

Hans-Wilhelm Steinfeld og Julia Ferkis reiser i dette programmet tilbake for å se nærmere på landet og stedet de aldri fikk sett og for å prøve å få med seg noen av de opplevelsene de aldri rakk i 2004 før bølgen traff.

Om serienÅtte NRK-reportere forteller om møter med mennesker som har gjort ekstra sterkt inntrykk på dem. Annette Groth, Ole Torp, Knut Magnus Berge, Einar Lunde, Morten Jentoft, Sigrun Slapgard, Hans-Wilhelm Steinfeld og Gro Holm deltar i dokumentarserien

Dokumentarserie i åtte deler
Egenproduksjon, 2011
Producer: Petter Buchmann
Prosjektleder: Harald Reitan 414 76 060
Presseansvarlig: Irene Elisabeth Rossland, Tlf. 988 20 309
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900