Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 7. oktober 1999 kl 19.35 Ut i naturen

Ut i naturen


NRK1 torsdag 7. oktober kl 19.35
Ut i naturen

Dødsdrama i naturen

- De mest ekstreme dyreopptak noen gang gjort i skandinavisk natur! Det sier programlederne Kari Toft og Trond Berg om kveldens \"Ut i naturen\". De viser ørn som fanger tiur og en rakkelhane som tar livet av en orrfugl.
- Det er nesten slik at vi må advare følsomme mennesker mot å se på. For selv om kamp og drap er en helt dagligdags del av livet i naturen, er det ikke ofte vi får se det. Og slett ikke ofte noen får gode opptak av det! Derfor er det uvant å bli konfrontert med den hjemlige naturens nådeløse virkelighet, sier Trond Berg.

Kamp på liv og død
På en tiurleik i Mandal-traktene filmet Odd Aukland to tiurer i en forrykende maktkamp. De kjemper om makten på spillplassen og glemmer å være årvåkne. Mens Aukland filmer, melder en tredje fugl seg inn i kampen. Det er en kongeørn, og den setter klørne resolutt inn i den ene tiuren. Etter kort tid er den første tiuren død, men den andre er fortsatt slåsslysten. I stedet for å flykte i sikkerhet, gyver den løs på ørnen. Med det resultat at den også må bøte med livet.
En tysk turist filmet en rakkelhane på en orreleik i Sverige. Rakkelhane er en krysning mellom orrfugl og storfugl, den er større enn orrhanene og den er sjef på orreleiken. Men det koker over for denne spesielle rakkelhanen. Den angriper en orrhane, dunker løs på den og gir seg ikke før den ligger livløs.

Brutal virkelighet
- Dette er to situasjoner fra naturen som har både likheter og ulikheter, sier programleder Trond Berg. Når to fugler av samme art, for eksempel på en spillplass, slåss mot hverandre, handler det om aggresjon. Og når noen koker av aggresjon, kan mye rart skje. Både blant dyr og mennesker. Men når en rovfugl tar en annen fugl, er det egentlig rutinemessig matauk, selv om det ser dramatisk ut. Rovfuglen er ikke mer aggressiv enn en slakter. Det som ser ut som et spektakulært drama, er bare en dagligdags hendelse, slår Trond Berg fast.
- Det ser grusomt ut når et dødsdømt offer kjemper for livet. Og enkelte vil nok vemmes ved synet av disse opptakene. Men slike ting skjer i skog og mark absolutt hele tiden, og det er det fint lite å gjøre ved, sier programleder Trond Berg.

NRK1 torsdag kl 19.35

Bilde (via Scanpix/Internett)
Mens to tiurer er engasjert i en forrykende maktkamp, stuper en kongeørn ned mot spillplassen. En kamp på liv og død følger.
(Foto: Odd Aukland)

Til redaksjonen
Bildet er tatt fra programmet

Naturprogram fra NRK Hedmark
Programledere: Kari Toft og Trond Berg
Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41