Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 18. september 2002 kl 21.30 Faktor: Fundamentalisme på norsk

Villig til å dø for Jesus

Ivar Kristianslund vil kristne Norge på nytt (Foto: Jørn Johansen)
Ivar Kristianslund vil kristne Norge på nytt (Foto: Jørn Johansen)
Norske fundamentalister fikk blod på tann etter tragedien 11. september 2001 i New York. Nå forbereder de norske mørkemennene seg på religionskrig.

Noen konservative kristne nordmenn er villige til å gå langt i kampen for et kristent samfunn. Jørn Johansen ble med når fundamentalistiske kristne stiftet et nytt politisk parti.

Vil kristne Norge på nytt
De norske fundamentalistene ønsker seg underdanige kvinner, vil at samboerskap skal være straffbart, de vil ha mer kristendom i skolen – og de frykter religionskrig i Norge fordi de mener antallet muslimer er så høyt.

Norske fundamentalister er villige til å dø for Jesus, og de mener Gud har straffet landet vårt.

- Han har latt kvinner og barn styre Norge. Nå må vi kristne landet på nytt, slik at vi får bort Satan. Mennene må igjen få herredøme, sier de ”rette” kristne.

Kvinner som listefyll
”Faktor” ble med når fundamentalistene stifter et nytt politisk parti. Et parti som forbyr kvinner å ha tillitsverv, de kan kun være listefyll, sier partilederen. Dette går hånd i hånd med fundamentalistenes kvinnesyn.

- Jeg er stolt av å være fundamentalist, og jeg er villig til å dø, akkurat som Jesus gjorde, sier en av møtedeltakerne.

Samboerskap straffbart
Ivar Kristianslund fra Østfold er norske fundamentalister ivrigste talsmann.

- Jeg vil kristne Norge på nytt, sier den pensjonerte professoren. – At så mange nordmenn velger samboerskap framfor giftemål er noe av det verste her i landet. Det ødelegger sjelslivet deres. Derfor vil jeg, og mitt nye parti Kristen Framtid, gjøre det straffbart å være samboer. Folk får gifte seg, det er det eneste rette, sier den 68 år gamle mannen, som selv er gift og har åtte barn og seksten barnebarn.

Den omstridte og utstøtte presten Ludvig Nessa er også med i kveldens ”Faktor”. Også han frykter religionskrig på norsk jord mellom kristne og muslimer.

Om ”Faktor”
”Faktor” er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker ”Faktor” å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
DK Østfold: Red. sjef Ulf Martin Davidsen
Programskaper: Jørn Johansen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96

Bilde
1 Ivar Kristianslund vil kristne Norge på nytt (Foto: Jørn Johansen)
2 To menn på et stiftelsesmøte i Bergen (Foto: Jørn Johansen)