Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 25. februar 2002 kl 19.30 Puls

Kurer blæretrøbbel selv


 Vera Kvaal tar opp det omfattende problemet urinveisinfeksjon, som det nå viser seg at du kan kurere selv. Det skal også handle om at sjokolade er sunt i Puls i kveld (NRK-foto: Ole Kaland)
Vera Kvaal tar opp det omfattende problemet urinveisinfeksjon, som det nå viser seg at du kan kurere selv. Det skal også handle om at sjokolade er sunt i Puls i kveld (NRK-foto: Ole Kaland)
Er du en av dem som plages av den ene urinveisinfeksjonen etter den andre? Ifølge internasjonale studier har halvparten av alle kvinner en eller flere blærekatarrer i løpet av livet. I overkant av 100 000 norske kvinner rammes tre eller flere ganger i året. Følg med på Puls i kveld, for nå kan du kurere deg selv!

Blærekatarr er en infeksjon i urinblæren, og ofte i urinrøret. Blærekatarr skyldes nesten alltid infeksjon med bakterier. Det langt hyppigere hos kvinner enn hos menn, og svært mange sliter.
Mer og mer forskning tyder på at årsaken til problemer med blæretrøbbel kan skyldes at du ikke klarer å tømme blæren skikkelig når du er på do. Dermed blir det liggende resturin i blæren. Det igjen gir grobunn for bakterieoppblomstring og infeksjoner.

Mye antibiotika
Mange kvinner går på den ene antibiotikakuren etter den andre. Det øker faren for antibiotikaresistens. - Hvis vi finner ut at problemet skyldes resturin, kan vi tilby annen behandling som alle kan utføre enkelt og smertefritt selv, hevder Børre Olsen, overlege ved uroligisk avdeling ved Telemark Sentralsykehus (TSS). Hva denne behandlingen går ut på, får du vite mer om i kveld.

Olsen er en av flere leger som nå setter i gang en studie i håp om å kunne dokumentere at resturin er en viktig årsak til at så mange er plaget. Sentralsykehusene i Vestfold, avdeling Sandefjord og Tønsbørg samt et privat legesenter deltar også i studien. - Vi håper selvfølgelig at studien vår kan bidra til å redusere antibiotikaforbruket på sikt, sier Olsen.

Omsorgssvikt
Ellers setter Puls i kveld søkelyset på hvordan det er å være barn av psykisk syke. Vi får møte 43 år gamle Arve Envik som forteller sin historie; han vokste opp med en mor som var for psykisk syk til å ta foreldreansvar og være en god omsorgsperson.

Dessuten skal det handle om at sjokolade er sunt!

Egenprodusert helsemagasin
Programleder: Vera Kvaal
Prosjektleder: Marie Sjo
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841

Bilde
Vera Kvaal tar opp det omfattende problemet urinveisinfeksjon, som det nå viser seg at du kan kurere selv. Det skal også handle om at sjokolade er sunt i Puls i kveld (NRK-foto: Ole Kalan