Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 1. mars 2006 kl 23.10 Lydverket

Når maskene faller

Hva skjer når en artist som Mortiis lar masken falle? Det skal handle om styrkekampen mellom musikk og image i kveldens Lydverket. (Foto: Mazur PR)
Hva skjer når en artist som Mortiis lar masken falle? Det skal handle om styrkekampen mellom musikk og image i kveldens Lydverket. (Foto: Mazur PR)
Er det mulig å forandre et sterkt image når karrieren er bygd rundt det – uten å skuffe fansen? Kan et image være sterkere enn musikken? Lydverket har møtt norske Mortiis som har gjort seg veldig bemerket internasjonalt for musikken sin, men først og fremst fordi han maskerer seg.

Når Mortiis går på scenen, er det maskert som en gnom med lang, tynn neste, spisse ører og en mildt sagt usunn ansiktsfarge. Kan en artist som ham tørre å kaste masken og la musikken stå for seg selv?

Mytisk figur
Håvard Ellefsen fra Notodden, bedre kjent under artistnavnet Mortiis, er kanskje den norske artisten med det mest ekstreme sceneuttrykket. Med hjelp av en ansiktsmaske som kunne vært hentet fra "Ringenes herre", har Mortiis i løpet av ti år blitt en mytisk figur i det norske og internasjonale musikkmiljøet.

Musikk uten masken?
Da Lydverket var med Mortiis på turné i England, så vi fort at noe var på gang: Mortiis var i ferd med å forandre image, og masken var kanskje på vei av? Redaksjonen har fulgt prosessen for å finne ut hvilke konsekvenser et slikt stilskifte kan komme til å få. For hjelper det overfor fans og presse at musikken i seg selv er sterk og solid?

Lydverket har også snakket med gudfaren av sjokkrock, Alice Cooper, og et av de drøyeste bandene innen sjangeren i dag, det amerikanske ekstrem-metallbandet Slipknot. Hva synes maskerte artister som dem om å gjøre noe så drastisk som å kaste masken?

Vi skal også møte Bill Aucion, den første manageren til bandet Kiss for å få historien om hva som skjedde da Kiss bestemte seg for å droppe sminken.

Med andre ord handler det om snille gutter med et slemt image – og et glimt inn i en verden vi sjelden får se!

Om Lydverket
I Lydverket får du artistportretter, dokumentarer og temasendinger - og færre korte reportasjer. Mona B. Riise er programleder.

Blant annet får du fortsatt musikkanbefalinger i Lydverket, og kan bli med redaksjonen på flere dypdykk i noe av alt det deilige populærmusikken har å by på.

Egenprodusert musikkmagasin fra NRK Ung
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252

Vises også i Nett-TV.LENKER
  • Les mer: