Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 17. desember 2000 kl 20.55 Den hvite løvinnen

Den hvite løvinnen (t)


NRK2 søndag 17.desember kl 20.55
Den hvite løvinnen

Blodspor fra Cape Town til Skåne

I Sør-Afrika planlegger en høyreekstremistisk organisasjon et attentat. Sporene fører til Sverige. Bare én mann kan stanse terroristene - førstebetjent Kurt Wallander. \"Den hvite løvinnen\" bygger på den svenske forfatteren Henning Mankells kriminalroman av samme navn. Politimannen spilles av Rolf Lassgård.

I Cape Town holder den svarte politimannen John September (Basil Appollis) den fryktede leiemorderen Mabasha (Tshamano Sebe) under kontinuerlig overvåkning. September har oppdaget at Mabasha har kontakt med en høyreekstremistisk organisasjon som planlegger å sende en leiemorder til Sverige. Hva oppdraget skulle være, framstår som et mysterium for politimannen, men han rapporterer likevel saken til Interpol.

En svensk forbindelse?
I sørvestre Skåne blir eiendomsmegleren Louise Åkerblom meldt savnet like etter. Førstebetjent Kurt Wallander i Ystad-politiet blir satt på saken. Men han rekker knapt
å innlede etterforskningen før et antatt tomt hus sprenges i luften. En pistol av sørafrikansk opprinnelse, en russisk radiosender og en svart, avhugget pekefinger blir funnet i ruinene...

Fra bok til film
SVT Drama i Malmö har filmatisert flere av Henning Mankells kriminalromaner om førstebetjent Kurt Wallander. \"Den vita lejoninnan\", som filmen heter på originalspråket, ble spilt inn i Sør-Afrika, på Österlen i Sverige og i Oslo i 1995-96. Filmen hadde svensk kinopremiere høsten 1996. Samme høst inngikk \"Den vite lejoninnan\", sammen med \"Mördare utan ansikte\" og \"Hundane i Riga\" i en Mankell-serie på svensk fjernsyn. For norske tv-seere er Henning Mankell kanskje best kjent for den politiske thrilleren \"Etterfølgeren\" som gikk på NRK i 1998 med Terje Strømdahl i hovedrollen.

Forfatteren og rollefiguren
Men også kriminalforfatteren Henning Mankell nyter stor anerkjennelse. Han topper alle svenske popularitetsbarometre med bøkene om antihelten Kurt Wallander. Bøkene er oversatt til en rekke språk. Også her i landet ligger Mankels kriminalromaner høyt oppe på bestselgerlistene.

Den litt rufsete førstebetjenten Kurt Wallander - som spilles av Rolf Lassgård - bor i den svenske småbyen Ystad. Han grubler og tviler, prøver å leve sunnere, sliter med kriminalsaker, samfunnsproblemer, ekskone, vanskelige kjærlighetsforhold, en datter, fedme og sukkersyke - problemer som folk flest kan kjenne seg igjen i.

- Jeg ville menneskeliggjøre Kurt Wallander, sier Henning Mankell, som også har skrevet \"Pyramiden\", en slags oppklaringsbok der han forteller mer om Wallanders fortid og bakgrunn.

NRK2 søndag kl 20.55


Svensk spillefilm fra 1996
Basert på en kriminalroman av Henning Mankell
Originaltittel: Den vita lejoninnan
Regi: Pelle Berglund
I rollene: Rolf Lassgård, Charlotte Sieling, Jesper Christensen og Ernst Günther
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 32 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilder
1. Førstebetjent Kurt Wallander i Ystad-politiet spilles av Rolf Lassgård. (Foto: Mats
Hallesjö).

2. Eiendomsmegleren Louise Åkerblom (Siw Erixon) blir funnet drept i Skåne. (Foto: Mats Hallesjö).

3. Innspillingen av \"Den hvite løvinnen\" skjedde blant annet i Sør-Afrika. Her ses Rolf Lassgård sammen med blant andre Basil Appollis (stående) som spiller politimannen John September. (Foto: SVT)