Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 8. august 2001 kl 22.00 Cityfolk: Reykjavik

Tre fra sidelinjen i Reykjavik

. Sigurthur Sigurtharson, utsatt veterinær på Island. (Foto: Sjonvarp)
. Sigurthur Sigurtharson, utsatt veterinær på Island. (Foto: Sjonvarp)
Vest i havet treffer vi veterinæren Sigurthur, alkoholisten Loa og den nybakte tenåringsmoren Laufey.

Sigurthur er trolig Islands mest forhatte mann. Han er nemlig veterinæren som beordrer nedslakting når sauene blir syke. Han har mottatt mange trusler. I dag mener nok de fleste at han gjør en viktig jobb, men det har ikke alltid vært slik. Sigurthur har lenge hatt hemmelig telefonnummer. Han har fryktet for familiens sikkerhet.

Loa fikk store problemer da hun som 60-åring ble hektet på sherry. Nå holder hun sine problemer i sjakk gjennom Anonyme Alkoholikere og en nyvakt interesse for buddhismen. Loa mener hun er meget forfengelig, og hun angrer ikke på mye i livet sitt. Likevel, i ”Cityfolk” betror hun oss én stor anger.

Som så mange andre tenåringer nektet 17 år gamle Laufey å høre på moren sin. Moren advarte henne nemlig alltid mot å forelske seg i en filippiner. Det var nettopp det moren i sin tid selv hadde gjort – hun hadde fått Laufey med en filippiner. Det forholdet endte med brudd på grunn av de mange kulturforskjellene, mener moren. Men Laufey gjorde selvfølgelig akkurat det motsatte av hva moren sa, og forelsket seg i en gutt fra den filippinske minoriteten på Island. Kjærligheten bar frukter. Nå er Laufey og kjæresten tenåringsforeldre.

Mer om serien
Serien Cityfolk er tilbake også denne sommeren med besøk til i alt åtte europeiske byer: Malmø, München, Rovaniemi, Salzburg, Setubal, Reykjavik, Amsterdam og Drammen. Hver sending inneholder portretter av tre ulike mennesker i de respektive byene.

Cityfolk har sitt utgangspunkt i et nederlandsk suksesskonsept som heter Urbania. Det produseres av en flerkulturell programavdeling i den nederlandske allmennkringkasteren NPS, som tidligere i år scoret høyt med konseptet da den ble tildelt Prix Europa 2001 for beste flerkulturelle program.

NRK Østlandssendingen er med sin Migrapolis-redaksjon medlem i sammenslutningen av flerkulturelle redaksjoner i den europeiske kringkastingsunionen EBU. Her har NRK de to siste årene vært medprodusent i Cityfolk, som nå er på lufta i sin fjerde sesong. I fjor bidro Norge med et portrettprogram fra Oslo, i år står Drammen for tur.

Utvekslingsprogram
Kontaktperson i Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, tlf. 22 80 82 50
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. Sigurthur Sigurtharson, utsatt veterinær på Island. (Foto: Sjonvarp)
2. Loa Konrathsdottir, kurert alkoholiker som ikke angrer på livet sitt. (Foto: Sjonvarp)
3. Laufey Joniville Rosento, tenåringsmor med vitende og vilje. (Foto: Sjonvarp)