Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 14. september 2008 kl 22.10 Baldurs draumar

Geirr Tveitt – syner i toner

Baldurs draumar: Fra innspillingen av dokumentarfilmen om Geirr Tveitts ballettmusikk
Baldurs draumar: Fra innspillingen av dokumentarfilmen om Geirr Tveitts ballettmusikk "Baldurs draumar", med regissøren Sondre H. Bjørgum til høyre (i Marokko, 2007). (Foto: Ekkofilm AS)
"Baldurs draumar" er dokumentarfilmen om komponisten Geirr Tveitt. Dette er den første filmen som er laget om en av Norges viktigste komponister. I 2008 er det 100 år siden han ble født.

"Why the hell didn’t you put on some Tveitt?" Spørsmålet falt under et fotoshoot i Chicago og kom fra den verdenskjente fiolinisten Isaac Stern. Det var rettet mot fotograf Morten Krogvold da denne kom til å sette på musikk av Mozart. I jubileumsåret for Geirr Tveitt kommer nå filmen "Baldurs draumar", innspilt i Marokko og Norge. Regissør er Sondre H. Bjørgum.

Årets event, 1938
Første scene i filmen viser Aulaen i Oslo, 1938. Komponisten Geirr Tveitt framfører "Baldurs draumar" for utsolgt hus. Det ble årets event i norsk musikkliv. Etter framførelser av verket i København og Paris blir partituret sendt til London for eventuell framføring ved Royal Opera House.

Blitz over London
Etter krigen opplyser Geirr Tveitt at partituret til "Baldurs draumar" ble sporløst borte under blitzen over London.

Så, i 1970, brenner huset til Tveitt i Norheimsund ned og hans eget originalpartitur til "Baldurs draumar" ligger i huset.

Tapt og funnet
Åtte store treskap fulle av noter og partitur går med i brannen, men i restene av Tveitts noter blir det gjort et oppsiktsvekkende funn: "Baldurs draumar".

Det er her filmen om en av Norges mest fargerike og markante komponister, Geirr Tveitt, begynner.

Norsk dokumentar (2008)
Originaltittel: Baldurs draumar
Produsert av: Ekkofilm AS
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no