Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. juli 2005 kl 19.30 Grønn glede

Med frie tøyler på Nøtterøy

Liten ferdigdam. Mette Stensholt Schau, damekspert Heine Hågensen og Dag Arneson (Foto: Jan Ingar Hansen, NRK)
Liten ferdigdam. Mette Stensholt Schau, damekspert Heine Hågensen og Dag Arneson (Foto: Jan Ingar Hansen, NRK)
Grønn glede-teamet lager en liten dam og en rund benk. Denne og neste uke har hagegjengen plassert seg i en gammel eplehage på Nøtterøy. Eierne har reist på ferie, og har gitt frie tøyler til å lage hva som helst.

Først blir det en dam som ikke er større enn at en hvilken som helst hage kan ha plass til den. Mest av alt er den en fontene som gir lyd og miljø blant blomstene. Den er av den ferdigstøpte typen, og er lett å montere og lett å endre etter eget behov. Dameksperten Heine Hågensen bistår med råd og dåd.

I en dam er det pent med noe grønt. Gartner Dag Arneson trekker fram noen planter som egner seg godt i og omkring en dam. Noen vil stå direkte i vann, mens andre bare vil ha det så fuktig som mulig.

Åttekantet benk
Både blader og bøker er fulle av gode hageideer. Men ofte er det mer enn man makter å dra i gang selv, med mindre man er veldig nevenyttig. Programleder Mette Stensholt Schau leste seg glad og opprømt i en kreativ hagebok. Der var det særlig en åttekantet benk som omkranser et tre som falt i smak. Snekker Ola Blom er derfor innkalt for å oppfylle drømmen om en romantisk, skyggefull plass på varme sommerdager.

Selv har Mette tatt med seg symaskin, og har som mål å lage et kombinert picnic- og luketeppe i glade sommerfarger.

Averøy i Møre og Romsdal
Turen denne gang går til Averøy i Møre og Romsdal, hvor Grønn glede besøker et ektepar som har jobbet fram sin hage gjennom 11 år. Steiner og en bekk er viktige ingredienser.

Ukens urt er bjørnerot, en vakker, grønn plante som kan minne litt om dill. Men den smaker som karri, og er godt egnet som krydder til fisk. Fra gammelt av var bjørnerot regnet som et middel mot vanskelige fødsler.

Om serien
For fjerde år på rad er programleder Mette Stensholt Schau og gartner Dag Arneson klare med nye grønne gleder – og forhåpentligvis fortsatt grønne fingre. Denne gangen blir det også en serie om urter, og NRKs distriktskontorer bidrar med innslag i hvert program.

På nettsiden www.nrk.no/hage blir det fortløpende lagt ut bilder, lyd og klipp fra tv. Fra sidene er det også mulig å spørre fagpersoner om hjelp.

Egenprodusert hageserie fra Ut i naturen-redaksjonen, Program riks, Hordaland
Programleder: Mette Stensholt Schau, tlf: 41 10 51 45
Prosjektleder: Jan Ingar Hansen, tlf: 97 51 06 32
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78