Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 11. juni 2000 kl 20.10 Profil: John Wayne - den urolige amerikaneren

Profil: John Wayne - den urolige amerika


NRK2 søndag 11. juni kl 20.10
Profil: John Wayne

Den ideelle amerikaner

Kikker man salige John Wayne i kortene, finner man en fordomsfull og konservativ skuespiller som langt fra burde representere idealbildet av en typisk amerikaner. Allikevel - det er nettopp hva den gamle filmhelten ble.

Han sjokkerte sine tilhengere ustanselig. Det begynte vel med at han skulket unna tjeneste i andre verdenskrig, han støttet den politiske svartelisting av kulturarbeidere i 50-årene, han var motstander av borgerrettsbevegelsen i 60-årene og han var tilhenger av krigen i Vietnam. Hvordan han, disse egenskapene til tross, maktet å bli Mr. America himself, synes å være en gåte. Fremdeles holdes han som den mest populære filmskuespiller Hollywood noen gang har fostret.

I kveldens dokumentarfilm burde vi få noen av forklaringene på dette fenomenet. Kanskje ble han drømmehelten fordi han i 25 år spilte den samme rollen, en uavhengig røff type som med enkle resonnementer og en hard neve ryddet opp mot urettferdighet og ondskap. Han var den djerve amerikaner med æresfølelse og handlekraft!

Bakgrunn
John Waynes bakgrunn var heller ikke av drømmekvalitet. Faren mislyktes som apoteker og tok familien med seg til en avsidesliggende farm i Californias ørken. Moren likte ikke denne sønnen, selv om han gjorde alt han kunne for å vinne sympati. John Waynes egne tre ekteskap var visstnok heller ikke mye å skryte av.

Wayne døde av en kreftsykdom han trolig pådro seg under filming i Yucca Valley, Utah, i et område som ble brukt til kjernefysisk testing, og som fremdeles inneholdt mye radioaktivitet. Det får sies å være en skjebnens ironi at nettopp den avanserte militære industri han alltid forsvarte i og utenfor filmen, til slutt tok livet av ham.

NRK2 søndag kl 20.10

Bilde
John Wayne var reaksjonær og intolerant, men ble likevel Amerikas mest populære filmhelt

Britisk dokumentar fra BBC Worldwide Television
Regi James Kent
Pressekontakt Inger larsen, tlf: 23 04 74 83