Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 24. september 2002 kl 19.30 Ut i naturen: Villmarkas døtre

Villmarkas døtre

Idrettsklassen på en odde i skjærgården. Vardebålet brenner i midten (Foto: Tormod Aune)
Idrettsklassen på en odde i skjærgården. Vardebålet brenner i midten (Foto: Tormod Aune)
-Vi kommer aldri til å glemme dette skoleåret. Til det har vi hatt for mange naturopplevelser, på godt og vondt, sier 19 år gamle Siri Linn Bakke fra Gjøvik og Ingjerd Øvestad fra Sandnes.

I kveldens program får seerne del i opplevelsene de hadde på Namdal Folkehøgskole i Nord-Trøndelag sist vinter. ”Brenn du varde” står det på skolens fane – en oppfordring til de unge om å vokte om verdier.

Engasjement blant unge
”Svette, slit, mye naturkos og omtrent tre kilo guttekjøtt på hver i en jentedominert idretts- og friluftsklasse”. Slik oppsummerer Ingjerd og Siri Linn det skoleåret da de brukte brorparten av tiden ute i Guds frie natur. Samtidig lurer det alvor under. Naturopplevelsene i Namdalen har tydelig festet et inntrykk som kommer til å bli der, og muligens vokse til et større engasjement med tiden.

Lektor Ivar Moa ved Namdal Folkehøgskole innrømmer en smule bekymring for at fjernsynets fokus på ungdom på tur i vakre naturomgivelser skal forlede seeren til å tro at et folkehøgskoleår bare er en aktivitetsleir med gøyale turopplegg. – Men hvis vi skal vekke ungdommens engasjement for natur og naturvern, må vi i alle fall starte med å vise dem de verdiene som både det klassiske friluftslivet og naturvernet generelt tar sikte på å hegne om. Så får vi se hva det blir til etter hver, sier Moa.

I tillegg rommer programmet en god porsjon romantikk. – Og også det kan gi verdifulle naturopplevelser, sier Ingjerd og Siri Linn.

Egenprodusert naturprogram fra NRK Nord-Trøndelag
Programansvarlig Tormod Aune, tlf: 90 72 20 22
Prosjektleder Naturredaksjonen, Faktaavdelingen Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83