Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 20. oktober 2007 kl 22.20 Nils og Ronny - sammen for barn

Blant gatebarn i Ukraina

Ronny i rørende møte med to år gamle Anna, som er hivsmittet av mor. (Foto: Nils & Ronny)
Ronny i rørende møte med to år gamle Anna, som er hivsmittet av mor. (Foto: Nils & Ronny)
I det andre programmet i forbindelse med årets TV-aksjon tar Nils & Ronny oss med på en reise til Odessa. I svartehavsbyen møter vi mange ulike skjebner – fra gatebarn og hivpositive til selveste Miss Ukraina.

I en gul gammel Lada gjennomsøker Nils & Ronny Odessas mange gater etter skjebner som kan fortelle historien om byens mørke bakside, om gatebarna i kloakken, og om hiv- og aidsepidemien som er i fullt utbrudd.

Odessa er en vakker og blomstrende by, men her finnes også mange barneskjebner så fullstendig ribbet for verdighet at det er vanskelig å ta inn over seg.

Mange skjebner
Dette er en virkelighet UNICEF prøver å gjøre noe med, og Nils & Ronny tar oss med sin velkjente blanding av humor og alvor gjennom en emosjonell reise, fra det håpløse og hjerteskjærende til historiene som viser at det nytter å gjøre noe, selv for dem som alle andre har gitt opp. Og skjebnene er mange.

I et falleferdig skur midt i byen ligger noen unger og sniffer lim og kjemikalier midt i en dynge av møkk, søppel og avføring. En tiåring prøver å karre seg på beina, men knærne bærer ikke. Han kan heller ikke snakke, både beina og språket er ødelagt av sniffingen.

Nede i rørsystemet under et kumlokk finner Ronny en ung gutt sovende med en voldsom hevelse i hodet og ansiktet etter å ha blitt banket opp. Han lever nede i kloakken, og har ingen steder å gå for å få hjelp. Med knekt kjeve og utslåtte tenner forteller gutten at livet i kloakken er "riktig så bra, her er det ingen som forteller meg hva jeg skal gjøre. Her har jeg frihet."

Mor og barn hivsmittet
I en gang på den UNICEF-støttede aidsklinikken sitter unge Kristina med ei lita jente på fanget. Hun er hivpositiv, smittet av barnefaren sent i svangerskapet, etter at han hadde vært sammen ei jente han traff på byen. Nå har Kristina fått beskjed om at også den lille jenta hennes har viruset i kroppen.

I en stille gate i Odessa er UNICEF med på å finansiere driften av gatebarnprosjektet "Way Home". Her finner noen av de tilsynelatende mest håpløse en seng, mat, voksne mennesker som bryr seg og mulighet for en fremtid. Kontrasten til kloakkbarnas tidligere liv er slående, og for mange av dem er dette stedet forskjellen mellom liv og død.

Platinablond skjønnhet
Blant denne noe brokete forsamling av hønefossinger, barn og unge, dukker plutselig Miss Ukraina opp, platinablond i cocktailkjole og Europas høyeste stiletthæler. Noe forundret ser Nils & Ronny ungene klamre seg til den vakre. Dette er tydeligvis et møte mellom gamle kjente?

Odessas gatebarn prøver også å komme seg til "VM i fotball for hjemløse", og trener så ofte de kan på ei asfaltløkke nede i parken. Hvilket scoop er det ikke da for dem å få profesjonell hjelp på banen av Nils, for anledningen påkledd fotballdrakt i størrelse 12 år med "Schevchenko" skrevet på ryggen. "Tyngre" skyts har neppe akslet trøya til den Ukrainske fotballstjernen før…

Om TV-aksjonen Sammen for barn
TV-aksjonen 21. oktober er tildelt UNICEF Norge, og inntektene går til barn berørt av hiv/aids i ulike deler av verden. Aksjonen gjennomføres i samarbeid med Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité og Right To Play.

Norsk dokumentar (2007)
Produksjon: Nils & Ronny AS
Kontaktnr: 67 82 94 10/ 950 20 556
e-mail: Nils & Ronny AS
web:www.nilsogronny.no

Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
LENKER
  • Les mer 
  • Les mer 
  • Les mer