Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 14. mai 2007 kl 19.55 Faktor: Livets lotto

Hypnose mot flyskrekk?

Reporter Tore Rosshaug konfronterer egen flyskrekk. (Foto: NRK)
Reporter Tore Rosshaug konfronterer egen flyskrekk. (Foto: NRK)
- Flyskrekk er ikke for pyser, mener reporter Tore Rosshaug som i denne utgaven av Faktor tar oss med på ei reise i fobienes verden. Han lurer på om hypnose kan være svaret.

Han vet hvordan det kjennes når dørene er låst og flyet raser bortover rullebanen - man skaker innvendig og angrer på at man gikk om bord. Rosshaug holder det gående med angstfordrivere av forskjellig slag, men vil nå prøve en ny metode.

Nærmere en halv million nordmenn vil få en eller annen form for fobi i løpet av sin levetid. Omtrent 16 % av kvinnene og 7 % av mennene søker profesjonell hjelp for å bli kvitt sine fobier. Fobiene har som regel sine røtter i barndommen og de begrenser vår bevegelsesfrihet. Den som har opplevd panikkangst vet at det er lammende.

Coulrofobi
Folk som ikke har angst selv, eller blitt kjent med den noen gang, kan finne stor underholdning i andres fobier - selv om fobikere frykter for livet når det står på som verst. For det er jo litt komisk når noen klamrer seg til flysetet eller flykter i panikk fra veps eller kaldsvetter bare ved tanken på f.eks. klovner. Coulrofobi, angst for klovner, er en av de mer enn 500 fobiene som er beskrevet. Klovneangst skal faktisk være utbredt, men det er unektelig morsomt for de av oss som ikke har det.

"Fobi" kommer fra det greske ordet Phobia som betyr flukt eller frykt. Fobier er tvangsmessig og nevrotisk frykt eller avsky for visse situasjoner, naturfenomener, gjenstander eller dyr.

Redselen på forskudd
Ombord på et fly til USA sitter Faktors Tore Rosshaug med valium i blodet og funderer på hvorfor det er slik at noen av oss er mer bekymret enn andre. Hva er grunnen til at katastrofale tanker står i kø så snart vi går utenfor våre daglige rutiner? Hvorfor er vi så raske til å se ulykker og andre dystre scenarier? Hvorfor tar vi redselen for lynnedslag og jordskjelv på forskudd?

Angst og fobier hindrer oss i å kjenne glede i bestemte situasjoner. Reporteren tviler på at det virkelig fins metoder som kan fjerne hans angst. Samtidig tror han at det fins et lykkeligere liv der man kan føle seg rimelig sikker nesten hele tida. Han bestemmer seg for å prøve hypnose...


Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta (2007)
Programansvarlig: Tore Rosshaug
Prosjektleder: Henning Skjæret
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Ida Linchausen, tlf 23 04 98 41/402 00 211
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no