Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 20. oktober 2002 kl 20.10 Lonely Planet: San Francisco

Til San Francisco With Love

Reporter Justine Shapiro tar oss i kveld med til mange amerikaneres favorittby, San Francisco. Hun ankommer med en Greyhoundbuss, ivrig etter å avdekke byens høyst liberale moralverdier og dens heftige kulturliv.

Justine åpner ballet med et besøk i Chinatown hvor hun blander seg med lokale størrelser og nyter et fargerikt fellesskap. Også i Det italienske kvarter er det mye som skiller seg fra amerikansk gjennomsnitt. Hun treffer blant anndre en av de tidligere beatpoetene, Laurence Ferlangetti, som i dag driver en bokhandel.

Neste dag drar Justine ut til øya Alcatraz, den beryktede fangeøya som helt til 1970 ble holdt for å være landet mest rømningssikre. En tidligere innsatt, Leon Whitey, forteller hvordan livet artet seg på øya i de harde årene.

I våre dager er San Francisco også kjent for å være magnetisk tiltrekkende på homofile. Justine blir med på en rundtur i "homsegaten" Castro som blant annet bringer henne til et minnesmerke over AIDs-epidemiens ofre i 1980-årene. Like ved finner hun også Haight Ashbury, området som dannet sentrum for hippiegenerasjonen på 60-tallet.

På den siste dagen prøver Justine seg som surfer. Det er overskyet vær og ganske kjølig, men i løpet av dagen erobrer hun et par bølger på berømte Pacifica Beach.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere.

I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Britisk reiseserie
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53