Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 30. april 1999 kl 19.30 Hitler og vi på Klamparegaten

Hitler og vi på Klamparegaten (t)


NRK2 fredag 30. april kl 19.30
Hitler og vi på Klamparegaten

Arbeidersønnen som ble forfatter

Eric S. Alexandersson var arbeidersønnen fra Gøteborg som mot alle odds ble forfatter. Han er en av de få som har beskrevet hvordan flesteparten av svenskene levde på 1930-tallet, og forteller om det i filmen.
\"Hitler og vi på Klamparegaten\" bygger på Eric S. Alexanderssons selvbiografiske romaner om en gutts oppvekst i arbeiderstrøket Masthugget i Gøteborg på 1930-tallet. 12 år gamle Eric jobber som avisselger og følger ivrig med på verdensbegivenhetene. Sentralt i nyhetsbildet akkurat i begynnelsen av 1933 står en viss rikskansler i Berlin.
Eric drømmer om å bli forfatter. Men det fins begrensede muligheter for å få realisert forfatterdrømmen blant foreldre og seks andre søsken i en leilighet på 37 kvadrat. Eric skriver på alt som det går an å skrive på. Hans pappa Albin påstår at han aldri før har sett tapet med dikt på. Erics pappa sjauer kull på Sannegårdshavnen.

Et spørsmål om å overleve
Når Eric ikke springer rundt og prøver å få solgt aviser - han tjener 15 øre pr avis - forsøker han å få solgt sine selvskrevne dikt ved å banke på hos de bedrestilte i byen. Mange av diktene dreier seg om hans intense hat rettet mot nettopp Hitler. Eric gjør alt han kan for å skaffe penger til familien som sliter tungt, fordi faren i perioder er arbeidsledig. Men så dør Erics mamma. Og Eric, som hadde drømt om å få studere, blir i stedet sendt til en skole der han bare lærer å stelle i hagen.

Drar til sjøs
Vi skriver 1941. Eric rømmer til sjøs og får jobb på et svensk handelsskip. Og som ung sjømann havner midt oppe i ubåtkrigen. Senere slutter han seg til de allierte konvoiene og blir torpedert i Nord-Atlanteren i februar 1942. Han må gå i livbåten, men kommer fra det med livet i behold.

Å leve er å dikte
Eric S. Alexandersson kommer tilbake til hjembyen Gøteborg i 1948. Han får jobb som sjauer på bryggene som sin far. Men samtid begynner han å skrive. Det blir etter hvert 29 romaner og diktsamlinger, bl.a. om oppveksten i arbeiderstrøket Masthugget og om årene som sjømann.
\"Å leve er å dikte - uten forfatterskapet intet liv\", mener Eric S. Alexandersson. For sitt forfatterskap er han tildelt Gøteborgs store kulturpris.

NRK2 fredag kl 19.30

Bilde (via Scanpix, Data-tv/Internett)
Arbeidersønnen Eric drømmer om å bli forfatter, men møter liten forståelse hjemme.

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Sverige (1997)
Originaltittel: Hitler og vi på Klamparegatan
Regi: Maj Wechselman
Med Kent Andersson, Marika Lagercrantz, Lasse Brandeby, Chatarina Larsson