Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. mars 2005 kl 15.40 Min kamp mot tiden

Etterspurt dokumentar

Nyhetsankeret Ulla-Carin Lindquist var et av Sveriges mest kjente fjes. (Foto: SVT)
Nyhetsankeret Ulla-Carin Lindquist var et av Sveriges mest kjente fjes. (Foto: SVT)
Den sterke dokumentaren "Min kamp mot tiden" som ble vist på NRK1 i november 2004, skapte nærmest en storm av publikummere som ønsket programmet i reprise. Historien om Ulla-Carin Lindquists kamp mot muskel- og nervesykdommen ALS blir nå satt opp 1. påskedag om ettermiddagen.

Sveriges Televisions profilerte nyhetsanker Ulla-Carin Lindquist ble brått rammet av en mystisk sykdom. I løpet av kort tid visnet kroppen hennes regelrett bort. Lindquist kontaktet en kollega og spurte om han ville dokumentere kampen hennes mot den alvorlige sykdommen ALS – amyotrofisk lateral sklerose. Hun visste at det gikk mot slutten og ville bruke tiden hun hadde igjen til å spre informasjon om sykdommen. "Min kamp mot tiden" er hennes historie.

ALS er uhelbredelig. Den bryter ned de motoriske nervecellene i kroppen som gjør at musklene visner hen. Til slutt dør pasienten når det ikke lenger blir mulig å puste. Ulla-Carin Lindquist fikk diagnosen våren 2003 og døde mars 2004. Hun fant ut at det er blitt gjort lite forskning for å finne ut årsaken til sykdommen, selv om den har vært kjent siden 1869. Den er på fremmarsj og ser ut til å ramme spesielt kvinner mellom 30 og 40 år. Gjerne hardtarbeidende, ambisiøse og høyt utdannede kvinner som ikke sparer seg selv. Som Lindquist selv.

Dokumentaren "Min kamp mot tiden" følger Ulla-Carin Lindquist gjennom noen måneder mot slutten av livet sammen med datteren Ulrica og bestevenninnen Mimmi. Den skildrer sykdommen, dens konsekvenser og hvordan et menneske opplever at kroppen gradvis blir brutt ned.

Svensk dokumentar 2004
Produksjon: Sveriges Television
Regi: Tomas Hallstan
Pressekontakter: Sidsel Linden, 23 04 98 41/90 95 53 64 og
Hilde Ljøen, 23 04 72 36/95 70 11 47