Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. mars 2001 kl 20.00 Antikviteter & snurrepiperier

Antikviteter & snurrepiperier (ttv)


NRK1 tirsdag 27. mars kl 20.00
Antikviteter & snurrepiperier (5:7)

Finker og gamle kaffekanner

I kveld skal Gerd Wicklund Hansen og Frode Aga lage finker. Mange seere har etterlyst oppskriften på denne gamle matretten. Ellers er kaffekanner stikkord for kveldens antikviteter.

Da Gerd lette etter oppskriften på finker i gamle kokebøker, fant hun fort ut at dette var en matrett som var forskjellig fra landsdel til landsdel. Den eneste fellesnevneren er at retten blir laget av innmat fra enten kalv, lam, storfe eller småfe. I kveld tilbereder hun finker med innmat av lam.

Kaffekanner og viser
Ellers er Gerd Nese fra Arnafjord på besøk i studio. Hun er én av de mange her i landet som samler på kaffekanner i porselen, og en del av denne samlingen med kanner og staskopper viser hun fram i kveld. Også i Antikvitetskroken hos Ellen Ørnes er det antikviteter med tilknytning til kaffens historie. Vi skal blant annet se nærmere på en kaffebrenner fra siste halvdel av 1800-tallet og en rokokko kaffekanne i tinn fra 1770. I tillegg får vi se kaffeemballasje og reklameskilt.

Når det gjelder gamle viser og sanger, har Veslemøy og Sven blant annet funnet fram det nasjonale diktet \"Luren\" skrevet av Hans Ørn Blom (1817-1885) fra Drammen. Han skrev både prosa, lyrikk og dramatikk, og mest kjent er han for dette diktet som bygger på en sann hendelse fra Telemark.

Finker
Innmat fra lam: en halv kg lever, 2 nyrer, 1 hjerte, 1 tunge
En halv kg kjøtt fra lammebog
200 g kålrot i terninger
300 g gulrot i terninger
300 g poteter i terninger
1 løk
Innmat, kjøtt og grønnsaker skal koke hver for seg

Kok innmaten i 3 l vann rundt 1 time
Kok kjøttet i 2 l vann til det er mørt (omtrent én og en halv time)
Kok grønnsakene til de er møre

Mal innmat og kjøtt sammen gjennom kjøttkvern til en grov mos

En halv kg av mosen blandes med kokevannet av grønnsakene og kjøttet
Grønnsakene tilsettes
Det hele kokes opp
Smakes til med salt, pepper, litt muskat og nellik
Spises varmt, eventuelt med flatbrød.

NRK1 tirsdag kl 20.00

Egenprodusert underholdning fra NRK Hordaland
Programleder Kjell Fuglehaug
Prosjektleder Ole Bjørn Kringstad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)


1
Frode Aga, Kjell Fuglehaug og Gerd Wicklund Hasnen i kjøkkenkroken (Foto: Truls Løtvedt)
2
Matretten i kveld er finker (Foto: Truls Løtvedt)