Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 søndag 22. mars 2009 kl 19.30 Et apeliv

Lang vei mot frihet

Veterinær Michaela Strachan gir varme og kjærlighet til en av beboerne på rehabiliteringssenteret for orangutanger. (Foto: BBC)
Veterinær Michaela Strachan gir varme og kjærlighet til en av beboerne på rehabiliteringssenteret for orangutanger. (Foto: BBC)
På rehabiliteringssenteret for orangutanger på Borneo er mange av beboerne hjelpeløse unger som har mistet moren sin. Veterinærene Michaela og Steve er med på å hjelpe dem best mulig på veien mot et selvstendig liv.

En ny foreldreløs unge kommer til senteret i denne episoden av BBC-serien "Et apeliv". Moren er drept, og Steve hjelper staben på senteret med å mate ham. Den lille stakkaren har år med rehabilitering foran seg før han kan slippes fri.

Lomon, en av Michaelas favorittkjæledegger, har lagt godt på seg og begynner så smått å bevege seg rundt alene. Da han kom til senteret, var det veldig usikkert om han ville overleve.

For Zorro, en av senterets største orangutanger, er det en stor dag. Etter et liv i fangenskap skal den 13 år gamle hannen få sin første smak av frihet. Steve er med på å bringe Zorro til hans nye hjem i regnskogen.

Dagen ender dramatisk når Steve blir med for å redde en babyorangutang som holdes ulovlig fanget i en landsby. Beboerne er slett ikke innstilt på å gi fra seg ungen frivillig.

Om serien
Orangutangen er en av verdens mest truede dyrearter. Det er bare i regnskogen på Borneo og Sumatra det enestående dyret kan leve vilt. Her ryddes skogen i et skremmende tempo for å gi plass til palmeoljeindustrien, som paradoksalt nok markedsføres som et miljøvennlig alternativ til petroleumsbasert brennstoff. Som følge av avskogingen regner man med at orangutangen vil være utryddet i løpet av de neste 15 årene.

Veterinærene Steve Leonard og Michaela Strachan, kjent fra flere dyreserier på BBC, reiste til indonesisk Borneo for å følge arbeidet ved verdens største rehabiliteringssenter for aper. Det blir drevet av den danske ildsjelen Lone Dröscher Nielsen. Lone og teamet hennes jobber utrettelig for å redde skadede, mishandlede og foreldreløse orangutanger, og bringe flest mulig av dem tilbake til et liv i jungelen.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentarserie i 5 deler
Originaltittel: Orangutan Diary
Produksjon: BBC/Animal Planet (2007)
Pressekontakt/programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 951 00 299
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer