Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 21. mai 1999 kl 23.00 Soweto green

Soweto green (t)


NRK2 fredag 21. april kl 23.00
Soweto green

Lattervekkende rasefordommer

Endelig en lys og trivelig beretning fra det nye Sør- Afrika. Kveldens spillefilm på NRK2 handler riktig nok om rasefordommer, men den er for én gangs skyld laget med humor og varme.
Etter nesten et helt liv i eksil, returnerer Curtis Tshabalala tilbake til et Sør-Afrika uten apartheid. Han bærer med seg et fjernt minne om barndommens store eiketrær og drømmer om å drive nyplanting i stor skala. Han vil bidra til forsoning ved å omdanne Soweto til en grønn bydel.
Hans kone, Cora, deler ikke fullt ut mannens ambisjoner. Hun er et typisk storbymenneske fra Los Angeles og lar seg ikke umiddelbart sjarmere av Curtis\' romantiske visjoner.
På flyet over fra USA møter Curtis og Cora et meget forelsket yngre par, Adrian og Thandeka. Adrian tilhører en gammel hvit familie i Sør-Afrika, som tross landets store politiske forandringer, er preget av tradisjonelle rasefordommer.
Spørsmålet blir da, hvordan vil familien hans reagere når han nå kommer hjem med sin store kjærlighet, mørkhudete Thandeka? Det er særlig den stokk konservative faren man kan vente det verste fra. Han er en typisk konservativ afrikaner med usvikelig tro på raseskillets velsignelser.

Det er med andre ord duket for kultursjokk på flere kanter, som sikkert mange vil kunne oppleve i Sør-Afrika den dag i dag. Flere år etter apartheid, er Soweto neppe noe fredelig paradis. Det skal mye toleranser og klokskap til for å hanskes med rabiate banditter og religiøse offerseremonier.
Filmen ble spilt inn i 1996, og vi vet at volden og korrupsjonen ikke er blitt mindre de siste par, tre årene. Regien er ved David Lister. I hovedrollene finner vi: John Kani, L. Scott Caldwell, Sandra Prinsloo og Caspar de Vries.

NRK2 fredag kl 23.00

Bilde (via Scanpix/Internett)
1. Latterlige fordommer i kveldens sørafrikanske spillefilm på NRK2.

2. Apartheid er slutt, men fremdeles lever fordommene i mange sørafrikanske miljøer.

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Sør-Afrika (1996)
Originaltittel: Soweto Green
Regi: David Lister
I rollene: John Kani, L. Scott Caldwell, Sandra Prinsloo, Caspar de Vries, Cobus Rossouw, Zukile Ggobose og Nkhensani Manganyi
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41