Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 3. november 2002 kl 19.40 Den blå planeten

Planeten med de store kyster

Åttende og siste episode av „Den blå planeten
Åttende og siste episode av „Den blå planeten" med Hans Chr. Alsvik. (Foto: BBC)
Kysten er en av de mest dynamiske områder for liv på jorden, med utallige dyrearter som kommer og går. Milliarder av individer er nødt til å ta seg inn fra det åpne havet for å formere seg langs kystene, og der er kampen for tilværelsen hard.

På kysten er det få fastboende dyrearter. De fleste kommer bare på besøk, mest for å formere seg, eller også for å forsyne seg av byttedyr. Iguanen på Galapagosøyene er en av kystens få fastboende. Havskilpadder legger egg i strandsanden, havets pattedyr vokter sine revirer på kystene, sjøløver dukker opp fra tangen for å føde, spekkhoggere rir innover på bølgene og stjeler unger fra dem, og i fuglefjellene finner havørn rikelig med sjøfuglunger.

Synkron hekking
Lenge antok man at sjøfugl søkte tett sammen pga. plassmangel, men nyere forskning viser at det tette sosiale fellesskapet i fuglefjellene synkroniserer egglegging og klekking. Når flest mulig unger vokser opp på én gang, blir færre bytte for rovfugl.

Så er hekketiden over, fuglefjellene forstummer. Kystens skrikende flokker som kom inn fra havet, returnerer dit de kom fra. Alltid skiftende, alltid dynamisk – ingenting er konstant der land møter hav.

Mer om serien
I England er ”Den blå planeten” belønnet med presseforbundets kringkastingspris som beste dokumentarserie i 2001. Det tok BBC fem år å lage de åtte programmene, og serien er et forsøk på å sette sammen en komplett naturhistorie med levende bilder fra livet i havet.

- Vi vet mer om månens overflate enn vi gjør om det som skjuler seg på de store havdypene. Derfor har vi investert mer tid og ressurser enn noen gang før i denne serien, sier Alastair Fothergill, producer for ”Den blå planeten”.

Verdenshavene dominerer værsystemene, og de opprettholder en enorm variasjon av livsformer, fra de største hvalene til det minste planktonet. ”Den blå planeten” åpner med en demonstrasjon av de sammensatte systemene av biologiske og fysiske krefter som verdenshavene utgjør. Skalaen og kreftene i alt dette er enorm.

I sendingene følger Hans Chr. Alsviks stemme oss ned til de store dypene, helt ned til den ensligste dypvannsfisk. Vi blir med ut på storhavene der jegere og bytte finnes i ufattelige mengder – hvis du bare finner fram til dem. Polhavene, Arktis og Antarktis har et eget program i serien, det rike og fargestrålende Korallhavet likeså. Årstidenes innflytelse på havet er viet et inngående studium, bl.a. med opptak fra Nord-Norge.


Engelsk naturprogram i åtte deler fra BBC
Norsk kommentar: Hans Chr. Alsvik
Originaltittel: The Blue Planet
Producer: Alastair Fothergill
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57