Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 19. januar 2011 kl 20.15 Jordmødrene

Farsrollen og kunstig inseminering


Følelsen av å være helt hjelpeløs og bare være i veien, er noe mange fedre kan kjenne seg igjen i under en fødsel. Jordmødrene ser imidlertid på far som en viktig ressurs, og mener far kanskje er den beste smertelindringen for mor når barnet deres kommer til verden.

På Gravdal er pappa Rudi redd for blod og usikker på om han kommer til å orke å være med på fødselen. Jordmor Reidun smiler litt av det, men støtter og veileder ham. Fødselen går fint og Rudi er en stolt far.

Hjemmefødsel og kunstig inseminering
På Hobøl venter Anett på at Kristin skal komme. Dette er første kontroll av Kristin som skal føde hjemme på Kolbotn. Vi får et innblikk i jordmor Esther sin historie. Hun ble nemlig gravid ved kunstig inseminering i Danmark. Borzoo tar kontroll på Esther og tuller med at det ikke er satt opp noen far i papirene.

Anett er på ny kontroll hjemme hos Kristin og de snakker om fødsel, tryggheten ved å føde hjemme, og fødsel både før og nå. Borzoo tar imot et barn med myndig hånd i Odda.
I Alta er Inga Sara ute blant reinen og setter fødselsjobben i perspektiv med det naturlige forhold hun har til reindrift.

Om serien
Teamet bak suksessen "Jordmødrene" fra fødeavdelingen i Drammen har denne gangen fått være flue på veggen hos landets distriktsjordmødre. Vi møter disse uvurderlige menneskene i vill og nådeløs natur i Alta, Lofoten, Tynset og Odda.

Ikke alle barn kommer til verden på et stort sykehus. – Det som driver meg er troen på at kvinner kan føde hvor som helst, så lenge forholdene legges til rette, sier jordmor Annett som har spesialisert seg på hjemmefødsler.

I andre sesong av"Jordmødrene" er det nemlig distriktsjordmødrene på fire av landets avsidesliggende fødestuer som står i fokus. I seks episoder følger vi dem på lange vakter fylt av drama, gleder og sorger. I tillegg får vi et gripende innblikk hos fødende som deler det største og mest private øyeblikket i livet med oss, enten det er hjemme eller på fødestua.

Dokumentarserie i 6 deler
Produksjon: NRK Fakta (2010)
Prosjektleder: Chris Foss, chris.foss@nrk.no, 23 04 94 62 / 911 66 031
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/ 975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900