Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 11. august 2002 kl 22.50 Bokbadet

Møte med Naomi Klein

Anne Grosvold og Naomi Klein
 (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Anne Grosvold og Naomi Klein (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Den kanadiske journalisten Naomi Klein (31), kvinnen bak boken ”No Logo”, er blitt kalt den politiske litteraturens nye dronning. I kveld er hun gjest hos Anne Grosvold i Bokbadet.

”No Logo” er et knallhardt oppgjør med multinasjonale selskaper og globalisering. Den handler om giganter som Nike, Gap, Coca Cola, McDonald’s og Disney – og hvordan disse utnytter globaliseringen til sin fordel.

”No Logo” handler også om hvorfor basketstjernen Michael Jordan får mer betalt for å gå med Nike-joggesko enn 3000 arbeidere får for å produsere dem. Klein dokumenterer det som ikke kan kalles annet enn slavearbeid i de såkalte sweatshops, fabrikkene der de syr eller setter sammen skoene til ungene dine, produserer pyjamaser med søte Disney-motiver eller skrur sammen Pc-en du bruker på jobben.

I den tredje verden lokker de med midlertidige skattefritak eller fritak fra landets arbeidslovgivning for å få industrien til å etablere seg, men så snart introduksjonstilbudet er over, flyttes fabrikkene til neste land eller region som tilbyr gode betingelser, gjerne i løpet av et par tre døgn. Kvinner ansettes for perioder av 28 døgn, og må dokumentere at de fortsatt menstruerer for å få en ny jobb. Det jobbes 20 timers skift eller mer, arbeidere gis amfetamin i hektiske perioder, kvinner trues til å abortere, gjerne på jobben. Arbeidere som gjør motstand trakasseres, forfølges og tortureres.

Interessen for politiske bøker har økt kraftig etter terrorangrepet mot USA, og ikke uten grunn blir ”No Logo” omtalt som det nye venstres bibel.

Egenprodusert litteraturprogram
Programleder Anne Grosvold
Prosjektleder Haagen Guttu
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 Anne Grosvold og Naomi Klein (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
2 Naomi Klein – antikapitalistenes heltinne (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)