Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 22. juli 2005 kl 20.00 Livets reise: Mennesket

Ned fra trærne til det moderne mennesket

Programleder Steve Leonard sammen med en ung sjimpanse. (Foto: BBC Worldwide)
Programleder Steve Leonard sammen med en ung sjimpanse. (Foto: BBC Worldwide)
I siste del av "Livets reise" skal vi bevege oss fem millioner år fra de første apene tok steget ned fra trærne til det moderne mennesket. Når våre forfedre begynte å gå oppreist ble hendene frigjort til viktigere oppgaver, og et av våre viktigste redskaper fikk utvikle seg: Tommelen.

I kveld ser vi på de resterende to prosentene av vår DNA som skiller oss fra sjimpansene, og blant annet hvordan og hvorfor vi utviklet en større hjerne enn våre artsfrender. Vi skal også se nærmere på hvordan vi utviklet evnen til å snakke, og hvor mye språket har betydd for menneskets utvikling.

Om serien
Det finnes mer enn 10 millioner plante- og dyrearter på jordkloden. Alle er ulike svar på det samme spørsmålet: Hvordan holde seg i live? Denne bredt anlagte serien forklarer hvordan millioner av år med evolusjon har resultert i et enormt mangfold av arter, hver med sine styrker og svakheter.

Ved hjelp av imponerende grafikk og flotte bilder gjenskapes utviklingen fra de minste og mest primitive skapningene til klodens mest avanserte, nemlig mennesket. Det er en lang reise til sjøs, på landjorda og i luften – en fascinerende historie om kanskje det største underet av alle; livet selv.


Innkjøpt engelsk naturprogram (2005)
Originaltittel: Journey of Life
Programleder: Steve Leonard
Produsert av BBC Worldwide
Presseansvarlig: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 32/92 01 55 79,