Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 23. august 2002 kl 20.55 Momarkedet 2002: Barnelandet Rwanda

400.000 foreldreløse barn

1.	Moren døde rett etter å ha født Njirampitye (7). Storebroren har tatt vare på henne siden han var elleve år (Foto: Norges Røde Kors/Erle Kyllingmark)
1. Moren døde rett etter å ha født Njirampitye (7). Storebroren har tatt vare på henne siden han var elleve år (Foto: Norges Røde Kors/Erle Kyllingmark)
Midt i hjertet av Afrika ligger Rwanda, et grønt, frodig og solfylt land. Men i skyggen lever barna; flere hundre tusen er foreldreløse etter folkemordet i landet i 1994. Toppen Bech har besøkt Rwanda og har møtt barn som tar seg av sine mindre søsken. Momarkedet og Røde Kors sin merkesak i år er ”Barnelandet Rwanda”.

- Landet er grønt og frodig, og det minner meg mest om Italias Toscana, sier Toppen Bech. Det er vanskelig å tenke seg den grusomme nedslaktingen av foreldrene, som barna var vitne til for åtte år siden. Peter Hoff er Røde Kors sin representant for hjelpeprosjektet i Rwanda, og han presiserer at det er viktig å hjelpe, men det viktigste er at folket, i dette tilfellet barna, støtter prosjektet aktivt.

Prosjektet til Røde Kors i Rwanda handler om å gi disse barna en startpakke, en åpning til å bygge et bedre liv for seg selv og sine søsken ved at de får en mulighet til å gå på skole, til å tjene noen penger, til å spise ordentlig og ta vare på helsen sin. De vil få en egen geit, og får ta del i et barnefellesskap med andre foreldreløse barn, slik at de får et nettverk rundt seg. Det er både imponerende og rørende å se med hvilken verdighet barna lager mat av det lille de har, koster og feier i huset, og vanner foreldrenes grav.

Historien til Rwanda handler først og fremst om et stolt og verdig folkeslag. Folket i Rwanda ble aldri solgt som slaver. De hadde en god konge som sørget for dette. Men senere kom Belgia og koloniserte landet i 40 år, og så kom den årelange konflikten mellom hutuer og tutsier som endte med folkemordet i 1994.

Mer informasjon vil finnes fra 10. august på adresse:
www.barnelandet.no

Egenprodusert reportasje fra NRK, Underholdningsavdelingen
Programleder Toppen Bech
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83


LENKER
  • Mer informasjon