Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 31. desember 2008 kl 21.15 Med lisens til å sende: Mesterlige øyeblikk

Ekstatiske idrettsøyeblikk

Med lisens til å sende: Halfdan Hegtun kommenterte OL i Oslo i 1952 på radio. (Foto: Sverre Bergli/NRK)
Med lisens til å sende: Halfdan Hegtun kommenterte OL i Oslo i 1952 på radio. (Foto: Sverre Bergli/NRK)
I "Mesterlige øyeblikk" får vi gjensyn med høydepunktene i NRKs sportssendinger gjennom 75 år. Vi hører utvalgte arkivklipp fra de første reportasjene i radioen, skildret med stor innlevelse av menn i dress og slips. Og vi ser bilder fra fjernsynsets snart 50-årige historie med store idrettsstjerner som Bjørn Wirkola og Gjermund Eggen.

Vi treffer også reporterlegenden Halfdan Hegtun, som blant annet beretter fra vinter-OL i Oslo i 1952, hvor han rapporterte fra skiarenaene. Og vi møter Jarle Høysæter, som ble ansatt på fjernsynets første dag i Norge. Han gir oss glimt fra TV-sportens begynnelse.

Jan Boklöv
Arne Scheie forteller blant annet om da hopplegenden Jan Boklöw spriket med skiene for første gang. Dessuten møter vi sportssendingenes ankere Karen-Marie Ellefsen og Jon Herwig Carlsen. Sammen med flere tv- og radio-veteraner får vi et gjensyn med de viktigste idrettsøyeblikkene, og ser på dem med nye øyne.

Programmet har høy nostalgifaktor, og mange vil nikke gjenkjennende til store øyeblikk både på og utenfor idrettsarenaene – og foran radio- og TV-apparatene.

I dag når NRKs sportssendinger ut til flere lyttere og seere enn noen gang, og andre medier enn radio og TV er tatt i bruk for å bringe idretten ut til folk. Og stadig vekk er publikum og mediene på jakt etter nye, store idrettsøyeblikk.

Om serien
Norsk rikskringkasting fylte 75 år 1. juli i år. På denne dagen i 1933 tok det statlige, lisensfinansierte selskapet over lokalene til det private Kringkastingsselskapet i Oslo sentrum, og startet sine sendinger i radio. Det ble starten på mange tiår med NRK som enehersker i eteren.

75-årsjubilanten feirer seg selv med en dokumentarserie på ni programmer som byr på høydepunkter fra NRKs enorme arkiv, både radio og tv, sortert etter ulike temaer.

Dokumentarserie fra NRK Fakta (2008)
Produksjon: Perspektiv-redaksjonen
Prosjektleder: Harald Reitan
Programansvarlig: Klaus Erik Okstad
Kontakt Programinformasjon: Hans T. Wiig, 23 04 96 23 / 930 96 112
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900