Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 19. mars 2001 kl 19.30 Puls

Puls (ttv)

NRK1 mandag 19. mars kl 19.30
Puls

113 en (u)-venn i nøden?

113 er nødnummeret man ringer hvis det er krise og man trenger hjelp fort. Det er det vi tror. I Puls i kveld forteller vi om en litt annen virkelighet. For hva er det som skjer når en 79 år gammel dame med klare symptomer på hjerteinfarkt ikke får hjelp, men blir bedt om å ringe legevakten der hun møter en telefonsvarer?

Og hvor mange har opplevd det samme som henne, og hvordan sikrer myndighetene kvaliteten på denne tjenesten, spør programleder Helene Sandvig i kveldens program.

Tvunget til et liv som intetkjønn
26 personer her i landet er verken mann eller kvinne. Årsaken er at Rikshospitalet for over ett år siden la ned tilbudet om kjønnsskifteoperasjoner uten å fullføre kirurgien på disse menneskene. Og det gjorde de uten å informere dem det gjaldt. Gang på gang har de lovet å starte opp igjen, men ingenting skjer.

I kveldens Puls får du møte Elena. Hun er én av de 26 som venter på å få bli en fullverdig kvinne.

- Jeg er intetkjønn, selv om det ikke er det jeg føler meg som, sier Elena.

Tuberkulose fra utlandet
Tuberkulose er på full fart inn i Norge igjen etter at man for 50 år siden trodde sykdommen var utryddet. I fjor oppdaget man rundt 300 nye tilfeller her i landet. I både Afrika og i Øst-Europa er lungesykdommen et kjempeproblem.

Alle asylsøkere som kommer til Norge, blir testet for tuberkulose, men ofte forsvinner de før resultatene av prøvene er ferdige. I stedet for å bli boende på asylmottak flytter mange hjem til familie eller venner som allerede bor i Norge. Da er det svært vanskelig for norske helsemyndigheter å finne dem igjen. I verste fall sprer disse asylsøkerne tuberkulosesmitte til familier med barn som går i norske skoler uten at helsemyndighetene klarer å stoppe det - ei heller har oversikt over det.

NRK1 mandag kl 19.30

Egenprodusert helsemagasin
Programleder: Helene Sandvig
Prosjektleder: Lars Kise
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956 (anne.bekkevold@nrk.no)
http://www.nrk.no/fakta/puls/

Bilde
Helene Sandvig leder Puls. (NRK-foto: Ole Kaland)