Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. juli 2008 kl 23.15 Film: Rotlaus ungdom

James Deans siste film

James Dean
James Dean
En meningsløs tragedie fører til forståelse og forsoning i denne tidløse historien om opprørsk amerikansk ungdom. Hollywoods stjerneskudd James Dean gjør en strålende innsats i rollen som den ungdomskriminelle Jim Stark. Filmen har vært trendsettende for en rekke senere ungdoms- og gjengfilmer, og har fått kultstatus.

"Rotlaus ungdom" skildrer en gruppe ungdommer i sterk opposisjon til foreldregenerasjonen. De skeier ut fordi
de er ensomme, til tross for at de kommer fra såkalt gode hjem. Filmen tar opp temaer som tilhørighet, identitet, gjengmentalitet, ungdomskriminalitet og foreldregenerasjonens svik.

Handlingen fører oss til en soveby nær Los Angeles. Jim (James Dean) har nettopp flyttet hit sammen med sine foreldre som har forflyttet seg fra sted til sted for å slippe unna skandalene som har kommet i kjølvannet av sønnens kriminelle adferd.

Fortettet drama
Det er kvelden før første skoledag, og vi møter Jim idet han blir brakt inn til fyllearresten. Hele handlingen utspiller seg i løpet av de neste 24 timene. Vi følger Jims kamp for å bli akseptert for den han er - på skolen, i gjengen og hjemme hos foreldrene. Vi får se den forrykende knivkampen mellom Jim og gjenglederen. Filmens dramatiske høydepunkt er den skjebnesvangre konkurransen der det gjelder å kjøre raskest mulig med bil mot et stup, for så å være sistemann til å kaste seg ut. Det ender i tragedie. Men tragedien blir samtidig et vendepunkt, og et glimt av håp blir tent.

Etter hvert ser vi at Jim finner varme og trygghet hos venninnen Judy (Natalie Wood). Sammen tar de seg av den enda mer utsatte vennen Plato (Sal Mineo).

Kultfilm
"Rotløs ungdom" (1955) har oppnådd en velfortjent kult- og klassikerstatus først og fremst på grunn av to forhold: Nicholas Rays fintfølende regi og James Deans stilskapende og hyperfølsomme spill.

Noen mener at det hviler en forbannelse over dem som deltok i filmen. James Dean døde før filmen fikk premiere, og den da 19 år gamle Dennis Hopper er faktisk en av de få gjenlevende av ungdomsgjengen som spilte i filmen. Nicholas Ray, som den sta outsideren han var i Hollywood, fikk ikke laget en eneste film i løpet av de siste 20 årene han
levde.

Filmen er sendt tidligere.

Amerikansk spillefilm fra 1955
Originaltittel: Rebel without a Cause
Regi: Nicholas Ray
Produksjon: Warner Bros. Pictures
I rollene: James Dean, Natalie Wood, Plato og Sal Mineo Pressekontakt: , tlf 23 04 78 53
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no