Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 21. januar 2009 kl 21.25 Amerikansk vintur med Oz og James

Europeisk vin fra Amerika?

James May (ved styret) og Oz Clarke benytter en Harley på ukens vintur til Paso Robles, California. (Foto: RDF Int.)
James May (ved styret) og Oz Clarke benytter en Harley på ukens vintur til Paso Robles, California. (Foto: RDF Int.)
James May (kjent fra BBCs bilprogram "Top Gear") og vinkjenneren Oz Clarke har lagt ut på en ny vinreise – denne gang gjennom California.

Det bærer ut på landsbygda i California, nærmere bestemt til Paso Robles der revolvermannen Jesse James hadde sitt gjemmested og der filmskuespilleren James Dean senere omkom i et bilkrasj.

Fornyelse og tradisjon
I Paso Robles holder en gruppe tradisjonalister innen amerikansk vindyrking til. De skryter av at det ikke lager nye og spennende vintyper, men at de tvert imot trakter etter den gamle europeiske smak og bouquet.

Og da først og fremst de franske variantene fra Rhônedalen. Som kjent er rhônevin synonymt med syrahdruen, og i Paso Robles møter Oz og James den første mannen som plantet denne druen i USA – Gary Eberle.

Følg med James og Oz rundt i Paso Robles, denne gang ridende på en Harley.

Om serien
Langhårete James May vil være kjent for mange fra BBCs bilprogram "Top Gear", som også er vist i NRK. Hans eldre makker Oz Clarke i serien er derimot vinekspert, ikke bilekspert. Et hav av holdninger og nesten 20 år skiller de to.

Reisen gjennom vinlandet Frankrike foregikk med James som sjåfør, i hans Jaguar. Det ble i alt seks turer, med besøk til like mange av Frankrikes vinregioner. Nå gyver de to løs på Californias vingårder og distrikter etter et liknende mønster. Jaguaren er byttet ut med en såkalt trailer (bobil). Og innimellom kjører James en Mustang.

James’ hjerte står opprinnelig til øl. I løpet av vinturen rundt i Frankrike sammen med Oz fikk han sansen for vin. Men James har stadig med seg en dommerfløyte fra fotballbanen hjemme. Den blåser han i når Oz’ utlegninger om druer og vinsmaking blir for høyttravende.

Britisk dokumentarserie i seks deler (2007)
Originaltittel: Oz and James's Big Wine Adventure, serie 2
Produsert av: RDF International
Kontakt i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Les mer