Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 10. august 2003 kl 20.15 Arten ungdom

For liten eller for stor

I del to av dokumentarserien
I del to av dokumentarserien "Arten ungdom" skal det handle om guttene. Vi møter blant annet Jessie, som er stor og sterk for alderen. (Foto: BBC)
I dokumentarserien om pubertet og ungdom, skal det i denne episoden handle om guttene. Kommer gutter egentlig senere i puberteten enn jentene? Nyere forskning viser at det bare er mindre synlig når guttene går inn i overgangen fra barn til voksen.

Det handler ikke bare om seksualitet og stemmeskifte når gutter går inn i puberteten. I denne perioden fordobles vekten av en gutts hjerte og størrelsen på lungene øker betraktelig.

Store forskjeller
Vi møter blant annet Dominic. Han synger i kor, og er bekymret for hvor mye lenger han kan synge en høy C. Mark synes det er dumt at han er så fryktelig lav i forhold til de andre guttene i sin klasse. Jessie er stor og tøff, men klarer ikke konsentrere seg om noe fordi han tenker på jenter hele tiden…

Om serien
Menneskets pubertet starter senere og varer lengre enn hos noen annen art. Dramatiske ting skjer med både hjernen og kroppen i tenårene. I denne dokumentarserien på tre deler får vi en unik og detaljert innsikt i utviklingen fra barn til voksen.

Vanligvis er tenåringenes hemmelighetsfulle verden utilgjengelig for de fleste andre av oss, og det kan være vanskelig å forstå hva som egentlig skjer med ungdom i denne tiden. BBC har fulgt flere tenåringer i ulik alder gjennom to år.

Tett på
Guttene og jentene vi møter forteller åpent og ærlig om forandringene de går igjennom. De snakker om forholdet til kroppen sin, venner, foreldre og alle tanker og frustrasjoner de har. Video-dagbøker laget av tenåringene selv gir oss et ekte innblikk i den ofte kaotiske verden de lever i. Forskere og fagfolk uttaler seg også om revolusjonerende vitenskapelig forskning på området.

Produsert av BBC i 2000
Originaltittel: Teen Species
Kontaktperson i innkjøpsavdelingen i NRK: Karin Aall Schaubert
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23047751, mob: 93046697