Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. januar 2006 kl 23.15 Utsyn: Å sprenge et paradis

Mururoa-atollens forbannelse

Sprengt paradis – gjennom 30 år foretok Frankrike kjernefysiske prøvesprengninger på Mururoa-atollene i Stillehavet. (Foto: Bergmann Pictures)
Sprengt paradis – gjennom 30 år foretok Frankrike kjernefysiske prøvesprengninger på Mururoa-atollene i Stillehavet. (Foto: Bergmann Pictures)
Dokumentaren i "Utsyn" viser historien om Frankrikes kjernefysiske prøvesprengninger på Mururoa-atollen ved Tahiti i Stillehavet gjennom 30 år. I kjølvannet av sprengningene er deler av befolkningen på sydhavsparadiset og fransk militært personell rammet av kreftsykdommer.

I 1966 innledet Frankrike en 30 år lang forsøksperiode med kjernefysiske sprenginger på Mururoa-atollen på Fransk Polynesia. President Jacques Chirac ble presset til å beordre en slutt på sprengningene i 1995. Da stakk opprørere i Tahitis hovedstad Papeete i brann, og en tallrik skipsflåte med protestanter omringet franske krigsskip i farvannet rundt Mururoa.

Verst i klassen
I løpet av 30 år med prøvesprengninger på Mururoa har franskmennene fyrt av fire ganger så mange kjernefysiske ladninger som britene og kineserne til sammen.

I tiden etter sprengningene er Mururoa ikke avstengt, slik flere av de russiske og amerikanske områdene for prøvesprenginger er blitt. Tahitiere som arbeidet på det franske feltet og fransk militært personell, viser seg i dag å lide av flere former for kreftsykdommer relatert til radioaktiv stråling. Den franske regjeringen har så langt nektet å betale noen form for erstatning.

Britisk dokumentar (2005)
Originaltittel: Blowing up Paradise
Produsert av: Bergmann Pictures
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57